Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Bio jednom Radio 101

CIN upozorava Europsku komisiju na dodjelu koncesije 101 MHz: 'Imaju paravanskog vlasnika nezakonitog radijskog kartela'

CIN upozorava Europsku komisiju na dodjelu koncesije 101 MHz: 'Imaju paravanskog vlasnika nezakonitog radijskog kartela'
Pixsell

Centar za istraživačko novinarstvo upozorava na protuzakonitost koncesije, na netransparentno vlasništvo, na ugrožavanje slobode medija i demokracije

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), organizator Fažana media festa, uputio je pismo Europskoj komisiji u kojem odluku o dodjeli radijske koncesije za 101 MHz ocjenjuje skandaloznom i upozorava na stvaranje nezakonitog medijskog monopola u radijskom prostoru.

''Obraćamo se zbog nedavne skandalozne odluke Vijeća za elektroničke medije. (VEM). Prema njihovoj odluci regionalna radijska frekvencija od 101 MHz dodijeljena je tvrtki Top radio, čiji je osnivač Ivan Jurić Kaćunić, paravanski vlasnik nezakonitog radijskog kartela iza kojeg stoje ljudi kriminalne prošlosti, što je vidljivo iz dokumenata objavljenih u nizu istraživačkih tekstova tjednika Nacional i ostalih nezavisnih novina i portala”, ističe se u pismu koje potpisuje predsjednik CIN-a i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Navodi se i da, iako dokazi o tome da se radi o protuzakonitoj koncentraciji vlasništva nad nizom radiopostaja mjesecima objavljivani u medijima, VEM, čije članove bira vladajuća većina, odlučio je koncesiju za frekvenciju 101 MHz dodijeliti upravo ponuđaču za kojeg postoji osnovana sumnja na netransparentno vlasništvo nad većim brojem radiopostaja.

"Budući da je upravo netransparentnost vlasništva nad medijima, kao i politički utjecaj na Agenciju za elektroničke medije, koja bi trebala biti neovisni regulator, istaknuto kao problem u prva dva izvješća Europske komisije o vladavini prava u Hrvatskoj, smatramo da bi europske institucije trebale reagirati na evidentno stvaranje medijskog monopola u radijskom prostoru, uz pomoć politike, odnosno, vladajuće stranke", stoji u pismu.

Iskreno se nadamo, dodaje se, da će europske institucije, a osobito povjerenica za transparentnost, reagirati i upozoriti hrvatsku Vladu na nedopustivo ugrožavanje slobode medija, a time i demokracije.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!