Ostani doma
Novosti / Hrvatska

pala odluka

Splitskim autoškolama ‘presudio’ WhatsApp, sud potvrdio da su sklopili kartelni sporazum oko povećanja cijena

Splitskim autoškolama ‘presudio’ WhatsApp, sud potvrdio da su sklopili kartelni sporazum oko povećanja cijena

Istraga je započela nakon medijskog nastupa jednog predstavnika splitskih autoškola o temi mogućeg poskupljenja obuke za dobivanje dozvola B kategorije.

Visoki upravni sud potvrdio je odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja s kraja 2019. godine, kojom je utvrđeno da je 14 splitskih autoškola sklopilo kartelni sporazum oko povećanja svojih cijena, za što im je AZTN izrekao i kaznu od ukupno 465 tisuća kuna, piše Poslovni.hr.

Istraga je započela nakon medijskog nastupa jednog predstavnika splitskih autoškola o temi mogućeg poskupljenja obuke za dobivanje dozvola B kategorije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sud je uvažio rješenje AZTN-a, koji se potrudio u svojoj istrazi dokazati zabranjeni dogovor, provodeći i forenzički pregled komunikacije predstavnika autoškola u WhatsApp grupama koje su formirali radi koordiniranja aktivnosti oko dizanja cijena, a što se pokazalo i presudnim za konačnu odluku.

Pet splitskih autoškola podnijelo je tužbu i tvrde da nije uključen i ostatak lokalnog i državnog tržišta, koje je u tom razdoblju također podizao cijene usluga, i to u jednakom postotku.

Njihove promjene cijena, kako su tvrdili, ni po ničemu nisu odudarale od povećanja cijena kod ostalih autoškola koje nisu bile obuhvaćene AZTN-ovom istragom.

Tvrde da cilj formiranja WhatsApp grupa nije bio u postizanju tajnog zabranjenog sporazuma, nego da se na tim grupama objave cijene do kojih su došle pojedine autoškole, nakon što su primijenile metodologiju izračuna koje su ranije usuglasile.

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!