Ostani doma
Novosti / Hrvatska

borba s koronavirusom

Hoće li za cijepljene Covid potvrde biti produljene na 12 mjeseci? Capak: 'Razmatramo tu mogućnost...'

Potvrde sada vrijede 270 dana, ali do kraja mjeseca donijet će se nova odluka i odmah će se izmijeniti u sustavu za cijepljene

U Hrvatskoj i danas gotovo tisuću novozaraženih, točno 600 ih treba liječničku pomoć, a svaki deseti u bolnicama i na respiratoru. Tako je pod sve većim pritiskom zdravstveni sustav u kojem se od prvog listopada neće moći raditi bez Covid potvrde. 

Prvima ona istječe 15. listopada zbog čega se sve glasnije govori o njezinu produljenju i to na godinu dana. Službene odluke nema, ali će biti do kraja mjeseca. Pitanje je što će biti s preboljelima kojima ta ista potvrda sada samo u Hrvatskoj, ali ne i EU, vrijedi osam mjeseci.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije se cijepila na početku godine jer je koronu preboljela, ali zato je nakon toga. Primila je dvije doze Pfizera i covid potvrda joj vrijedi do kraja godine. 

"Došla medicinska sestra i napravila brzi test i veli: "Vi ste u koroni." Kako sam u koroni?! I odmah suprug, a on je jedva preživio. Bio je mjesec dana u covid bolnici. Hoćete vi uzeti i treću dozu? Apsolutno", kaže korisnica Doma za starije i nemoćne osobe Medveščak Katarina Balaško.

Kad će treća doza znat će se nakon odluke Europske agencije za lijekove. U ovom domu  od gotovo 400 korisnika više od 90 % je cijepljeno, kao i 70 % djelatnika. Uz zdravstvene - uskoro bi mogli na posao samo uz covid potvrdu. 

"Ja sam mišljenja da su te covid potvrde itekako potrebne i slažem se s tim da na prvom mjestu pružamo uslugu našim korisnicima, zdravlje i život naših korisnika nam je na prvom mjestu. Preporuka je da su i djelatnici naši cijepljeni, tako da podržavam to", jasno će ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Medveščak Marija Kuštra.

Milijun i osamsto tisuća građana

Potvrde sada vrijede 270 dana, ali do kraja mjeseca donijet će se nova odluka i odmah će se izmijeniti u sustavu za cijepljene.

"Sigurno će se produljiti. Covid potvrde koje su izdane u Hrvatskoj prve ističu 15.10, još imamo vremena da donesemo tu odluku. Razmatramo mogućnost da bude 10, 11, 12 mj. Neke zemlje su stavile na 12, mi to isto razmatramo", kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Hrvatska je pak stavila da 8 mjeseci vrijedi potvrda o produljenju, ali u digitalnoj COVID potvrdi vrijedi 6. Dopisivanje i usklađivanje s Europskom komisijom traje već nekoliko mjeseci.

"Imamo najavljeno od strane Europske komisije intenciju da se direktiva uskladi i promijeni, ali u ovom trenutko to nije tako, što znači da potvrda o preboljenju liječničkog nalaza, dopisa, ili nekakvog obrasca može se izdati na osam mjeseci, ali covid potvrda o preboljenju ne može", rekla je direktorica IT sektora u AKD-u Kristina Leko Kuštrak.

Sada se isključivo izdaje na rok od 180 dana - odnosno 6 mjeseci. 

"Mi smatramo da bi to trebalo produljiti jer se pokazalo da trajanje imuniteta nakon preboljenja traje barem toliko koliko traje imunitet nakon cijepljenja. Mislimo da bi to trebalo korigirati, ali nemamo još uvijek odgovor od EU. Hoće li to preboljenje isto biti godinu dana ili se ne zna u kojem smjeru će ići? Ne znam vam odgovoriti na to pitanje, mi bismo voljeli da to bude godinu dana, ali vidjet ćemo...", kaže Capak.

Do sad je digitalnu Covid potvrdu zatražilo više od milijun i osamsto tisuća građana. Od toga je tu istu potvrdu više od 400 000 Hrvata podiglo fizički - u redu, na jednom od šaltera.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!