Ostani doma
Novosti / Hrvatska

turističke brojke

U prva dva tjedna rujna Hrvatska broji oko 1,1 milijuna dolazaka, što je oko 88 posto rezultata iz 2019. godine

Većina ovih turista na odmor je stigla automobilima, pa ne čudi da je rujan iznimno vruć i u smislu prometa na autocestama

Iznimno toplo i sunčano vrijeme pogoduje turizmu koji i u rujnu bilježi odlične brojke, pokazuju podaci sustava e-visitor.

Usred rujna, u Hrvatskoj se odmara 420 tisuća turista. Dvostruko više nego prošle godine u isto vrijeme, ili 50-ak tisuća turista manje nego 2019. Jedina relevantna usporedba je s tom godinom, pa idemo usporediti brojke od početka mjeseca.

Vezana vijest

Josip Mikulić

Turisti su na odmor njaviše stizali automobilima

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U prva dva tjedna rujna Hrvatska broji oko milijun i 100 tisuća dolazaka, što je oko 88 posto rezultata iz pretpandemijske 2019. Istodobno, po noćenjima stojimo još bolje, rujanskih 7,6 milijuna je na razini otprije 2 godine.

Promotrimo li podatke od početka godine, ukupno do sad bilježimo 11,8 milijuna dolazaka, što je oko 67 posto rezultata iz zlatne ere turizma. Noćenja je 75 i pol milijuna i ona su na 77 posto.

Većina ovih turista na odmor je stigla automobilima, pa ne čudi da je rujan iznimno vruć i u smislu prometa na autocestama. Samo proteklog vikenda, dakle u petak, subotu i nedjelju, Hrvatske autoceste izbrojale su 618 tisuća 500 vozila. Prema broju vozila za 3 posto čak je i premašena 2019.

Prevedeno u kune, HAC je samo u tom vikendu inkasirao više od 31 milijun kuna cestarine, što je povećanje od 6 posto. Odličan rezultat ako se uzme u obzir da se HAC i ove godine odrekao sezonskog poskupljenja cestarine od 10 posto. Na tome su ovog ljeta izgubili oko 90 milijuna kuna, ali su zato ponešto uštedjeli vozači.

Dobra vijest za sve vozače koji putuju autocestom Zagreb-Sisak. RTL-u je potvrđeno da je Vlada odlučila kako će se tom dionicom moći voziti bez naplate cestarine sve do kraja godine.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!