Ostani doma
Novosti / Hrvatska

100 milijuna eura investicije

Ravnatelj Imunološkog zavoda: 'U jednom trenu ćemo moći proizvoditi i cjepivo protiv Covida'

Nakon 30 godina, država gradi novu tvornicu Imunološkog zavoda

Nakon 30 godina propadanja i bezuspješnih pokušaja spašavanja u Brezju kod Svete Nedjelje država gradi novu tvornicu Imunološkog zavoda. Napokon je kraj višegodišnjoj agoniji - a dio od 100 milijuna eura teške investicije sufinancira Unija kroz fondove, a gradnja se očekuje početkom 2023. godine.

"Većina njih osjetila se na neki način zanemarenim, ali dolaskom ovog projekta s njima su obavljene konzultacije te su njihove ideje implementirane u razvoj idejnog rješenja. Osjetio se pozitivni pomak u njihovim promišljanima, osjetili su da mogu svojim znanjima pridonijeti nastanku nečeg novog i velikog", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povratak Imunološkog je velika stvar za Hrvatsku. Ministar Beroš je za spašavanje Imunološkog zadužio Vedrana Čardžića, koji je zbog toga prekinuo godišnji odmor. 

''Ima jedna dobra izreka. Kažu da u jednom trenutku, čovjek počne više žalit za oni što nije napravio nasuprot onog što je.

Bila je prilika i procijenili smo da je sad ili nikad, pa sam malo žrtvovao godišnji'', kazao je Vedran Čardžić, ravnatelj Imunološkog zavoda.

Imunološki proizvodi virusna cjepiva, za tzv. dječje bolesti, kao i zmijski antitoksin i plazma.

Vezana vijest

Ivan Đikić

''Kasnije ćemo dodavati, korak po korak, kako ćemo stjecati novu funkcionalnost. U nekom trenutku, Imunološki može proizvoditi i cjepiva za covid, no do tog moramo doći. To je još dug put, jer to je nova tehnologija'', kaže Čardžić. 

''Novi'' Imunološki bit će 100 posto u vlasništvu države. 

''Jedini ostvarivi je model 553, da država na sebe preuzme i obaveze imovine, ugasi društvo, preuzme Imovinu i da nakon nekog vremena odemo
svi u Brezje'', rekao je ravnatelj.

Objašnjava kaok će proći 3 ili 4 godine do preseljenja u Brezje. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!