Ostani doma
Novosti / Hrvatska

KANDIDAT UDRUŽENE LJEVICE

Čile bi u studenome mogao dobiti predsjednika Hrvata: 'Mlad je, ambiciozan, ima to nešto u sebi...'

Čile bi u studenome mogao dobiti predsjednika Hrvata: 'Mlad je, ambiciozan, ima to nešto u sebi...'
Shutterstock

Nakon dva mandata u kongresu, uletio je u predsjedničku utrku

Gabriel Borić čileanski je političar hrvatskog podrijetla te bi u studenome mogao postati novi predsjednik najjužnije južnoameričke države.

Gabrielovi pradjed i prabaka Ive Borić i Božica Crnošija krajem 19. stoljeća uputili su se iz Ugljana u Čile, a tri generacije i točno 124 godina kasnije njihov izravni potomak postao je kandidat udružene ljevice za novog predsjednika Čilea, piše Zadarski.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, 35-godišnji Borić je u srpnju na predizborima osvojio više od milijun glasova, pobijedivši protukandidata iz Komunističke stranke Daniela Jaduea. Borić se tada javno obvezao da će ustavno transformirati zemlju i zauvijek upokojiti ekonomski model zaostao iz ere Augusta José Ramóna Pinocheta Ugartea, generala i bivšeg predsjednika Čilea.

Predovdnih studentskih prosvjeda

Prije deset godina Gabriel Borić je bio dugokosi 25-godišnjak koji je s megafonom u rukama poveo tisuće glasnih studenata ulicama glavnog grada Čilea zahtijevajući besplatno obrazovanje za sve, piše Guardian.

Borić je bio dio radikalne generacije studentskih vođa koji su katapultirani u žižu javnosti 2011. godine tijekom prosvjeda protiv nejednakosti u obrazovnom sustavu. Ti su prosvjedi angažirali čitavu generaciju i sada se na njih gleda kao na prethodnike većih društvenih nemira koji su zahvatili zemlju u listopadu 2019. godine. Sada, nakon dva mandata u kongresu, Borić je uletio u predsjedničku utrku. 

Borić, koji je diplomirao pravo na Sveučilištu Čile u Santiagu dolazi iz najjužnije regiji Čilea koja obuhvaća Ognjenu zemlju i njezine fjordove i otočiće, obećao je jedinstvo i uključivost.

'Bio je tu s braćom 2010.'

Gabriel je u Hrvatskoj, kazala je za Zadarski.hr njegova rođakinja Zdenka Borić, posljednji put bio prije 11 godina.

"Bio je tu s braćom 2010. godine. Mlad i ambiciozan, ne previše emotivan. Doduše, već tada je bio vođa nekih studentskih prosvjeda. Držao se onako, imao je to nešto u sebi. Na taj njegov gard ja sam mu u šali rekla: 'Kad postaneš predsjednik, poslat ćeš predsjednički avion po mene'. I, eto ti ga na... Možda mi se želja ispuni", kazala je Zdenka Borić.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!