Ostani doma
Novosti / Hrvatska

recite nam u anketi

Jeste li za ukidanje grupnog vaganja na tjelesnom? 'Djeca se izgladnjuju da bi izbjegla poniženje'

Jeste li za ukidanje grupnog vaganja na tjelesnom? 'Djeca se izgladnjuju da bi izbjegla poniženje'
Thinkstock

Pojedine djevojke i mladići- kada saznaju da ih očekuje grupno vaganje- bježe iz škole ili se po nekoliko dana izgladnjuju, kako bi izbjegli ono što u njihovim očima predstavlja neizdrživ stres ili čak poniženje

Centar za poremećaje hranjenja BEA postoji već 9 godina. Provodi grupe podrške, savjetovanje, preventivne programe „Tko je to u ogledalu?“, Baš je dobro biti JA te jednodnevne preventivne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola -  sve s ciljem kako bi pružili podršku oboljelima od poremećaja hranjenja i njihovim obiteljima, provodili preventivne programe, educirali javnost, te povezali stručnjake iz Hrvatske i inozemstva u stvaranju što kvalitetnijeg sustava prevencije i liječenja oboljelih od anoreksije, bulimije i nespecifičnog poremećaja hranjenja.

Jedno od problema uvidjeli su u zajedničkom vaganju koje se obično provodi na prvom satu tjelesnog odgoja u svakom razredu i svakoj školi - bilo osnovnoj, bilo srednjoj. Evidencija je to koju vode profeosri. Uz to, testiraju se motoričke sposobnosti, refleksi, a mjeri se i visina učenika.

Vezana vijest

Rodilište, djeca, bebe

Upravo zbog tog zajedničkog vaganja, mnogi se učenici izgladnjuju danima ranije, srame se svoju težine koju profesor nerijetko izgovori pred svima naglas (ili drugi učenici "škicaju"), izbjegavaju vaganje pod svaku cijenu. BEA je pokrenula inicijativu da se takvo što preoblikuje, evo njihove objave u cijelosti:

"Dragi svi,
Centar BEA, kao udruga koja gotovo deset godina djeluje na prevenciji i pružanju psiho-socijalne podrške oboljelima od poremećaja hranjenja i članovima njihovih obitelji, pokreće inicijativu za promjenom načina na koji se u osnovnim i srednjim školama provodi mjerenje tjelesne mase učenika i učenica.

Iako je u brojnim školama uvedeno individualno vaganje, u nekim školama nažalost još uvijek postoji grupno vaganje, pri čemu čitav razred tj. sve djevojke ili svi mladići u zasebnim grupama promatraju vaganje i mjerenje visine svakog učenika/ učenice.
Grupno vaganje se pokazalo kao izrazito stresan događaj za mlade osobe koje tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu. Grupna vaganja omogućuju stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju.

U svrhu promicanja mentalnog zdravlja djece i mladih te poticanja njihovog samopoštovanja i samopouzdanja, Centar BEA poslao je dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojem molimo da preporuče profesorima i profesoricama Tjelesne i zdravstvene kulture u školama da se mjerenja tjelesne mase i visine djece vrše u zasebnom prostoru gdje će djeca i mladi imati privatnost, te da im se na taj način pruži zaštita njihovog dostojanstva.

Pojedine djevojke i mladići- kada saznaju da ih očekuje grupno vaganje- bježe iz škole ili se po nekoliko dana izgladnjuju, kako bi izbjegli ono što u njihovim očima predstavlja neizdrživ stres ili čak poniženje. Molimo vas za pažnju prema djeci i mladima koji imaju poteškoća u prihvaćanju vlastitoga tijela.

Ovim putem želimo i vas, naše pratitelje na društvenim mrežama zamoliti za podršku u ovoj Inicijativi te se nadamo se da ćete nas podržati i podijeliti ovaj post na društvenim mrežama.

Hvala Vam unaprijed,
Centar za poremećaje hranjenja BEA", napisali su u svojoj objavi. 

Recite nam u anketi - jeste li za ovakvu inicijativu? 

Jeste li za ukidanje grupnog vaganja na tjelesnom?

Rezultati
DA: 769 odgovora
NE: 181 odgovora
  • DA:

    81% (769)

  • NE:

    19% (181)

Vrati se na glasanje


 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!