Ostani doma
Novosti / Hrvatska

protumačio je odgovor

Milanović nakon obraćanja u Općoj skupštini UN-a: 'Ja sam predsjednik Hrvata u Bosni i Hercegovini'

Hrvati u BiH i New Yorku imaju pravo glasa. To sam često problematizirao i pokušavao svesti u razumne razine, da se susjedna država ne kompromitira i ne ulazi u njen prostor, kazao je

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je nakon obraćanja u Općoj skupštini UN-a kako je on predsjednik i Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je iznenadilo novinara Al Jazeere, koji je tražio objašnjenje.

"U onoj mjeri u kojoj Ustav kaže, da se brinemo i vodimo računa o statutu Hrvata izvan Hrvatske, ali uz poštovanje zemalja, da", rekao je. "Na kraju krajeva, što sam radio u BIH". "Hrvati u BiH i New Yorku imaju pravo glasa. To sam često problematizirao i pokušavao svesti u razumne razine, da se susjedna država ne kompromitira i ne ulazi u njen prostor. Ako tako mislite, trebalo bi mi zabraniti ulaz u BiH", dodao je Milanović.

Kritizirao je i predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića rekavši kako "ne zna s kojim mandatom je došao i u čije ime govori".

Na pitanje zar nisu predsjednici BiH tri člana Predsjedništva BiH, Milanović je naveo kako svi građani BiH hrvatske narodnosti imaju hrvatsko državljanstvo.

Vezana vijest

Miroslav Škoro, Ivan Penava 2020.

"Jesam li im ja predsjednik? Mislim da jesam. To politika koju nisam ja provodio, ali da je takva danas i da su to političke i formalno-pravne činjenice", rekao je Milanović.

Sastanak s Erdoganom

U New Yorku je imao i bilateralni sastanak s predsjednikom Turske s kojim je također razgovarao o BiH.

"Erdoganu sam naglašavao da u Hrvatskoj nema baš nikoga tko će se razmetati s pričama da će se BiH odcijepiti, što čujemo od nekih drugih za neke druge dijelove BiH. To nije pametno i nije potrebno", kazao je Milanović.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!