Ostani doma
Novosti / Hrvatska

blokirali su Jadransku magistralu

Stanovnici Dugog Rata prosvjedovali su zbog crne troske koja ih truje godinama: 'Želimo spriječiti ekološku katastrofu'

Stanovnici Dugog Rata prosvjedovali su zbog crne troske koja ih truje godinama: 'Želimo spriječiti ekološku katastrofu'
RTL

Prije 15 godina investitor je otkupio dio zemljišta bivše Tvornice Ferolegura i obećao sanaciju zemljšta i gradnju turističkog kompleksa

Prekipjelo je stanovnicima Dugog Rata! Izišli su na ulice i nakratko blokirali magistralu. Traže da se konačno riješi sanacija zemljišta na području nekadašnje Tvornice Ferolegura, srušene prije 18 godina.

Prosvjedom upozoravaju da je investitor umjesto sanacije zemljišta i gradnje turističkih sadržaja, napravio brdo otrovne troske. 

Glasno su mještani Dugog Rata rekli: "Dosta šljake!". Njih na stotine zaustavilo je promet Jadranskom magistralom da bi upozorili na brdo crne troske koja ih tvrde truje već godinama.

Vezana vijest

poplava

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Želimo spriječiti ekološku katastrofu u našem mjestu koja se događa već godinama, trpimo lažna obećanja, investitore koji kupuju vrijeme da bi zamaskirali javnost". rekoa je stanovnik Dugog Rata Filip Bauk.

"Brine me to što zdravstveno stanje općine, jako puno maldih žena uđite u ambulantu vidjet ćete, ne treba vam ništa više", kaže stanovnica Trešnja Stipičić.

Prije 15 godina investitor je otkupio dio zemljišta bivše Tvornice Ferolegura i obećao sanaciju zemljšta i gradnju turističkog kompleksa.

"Umejsto toga dobili smo nelagalno rudarenje kroma i brdo šljake koja unatoč zakonskim propsima do 2019. nije sanirana, a kamoli da su napravili išta od tih navodnih turističkih objekata što su planirali", ispričao je Duje Perić iz Splita. 

"Brine nas što ovo 10 godina stoji ovako što investitori obećavaju brda i doline. U deset godine su samo eksploatirali ferokrom i prodavali. Mislimo da to planiraju i dalje i nemaju namjeru sanirati ovaj prostor. Inače su investitori sami po sebi insolventni sa 30 milijuna kuna negativnog kapitala", rekla je Antonjeta Trgoč iz Građanske  inicijative "Za Dugi Rat".

Vezana vijest

DJECA

Mještani ne žele daljnju prodaju zemljišta bivše tvornice, jer ne vjeruju obećanjima investitora. Smatraju da je najbolje rješenje sanacija zemljišta od strane Općine.

"Želimo da dio koji je predmet nagodbe spusti jedinici lokalne samouprave i da se sanira sredstvima europskih fondova", objašnjava Sanja Vitaić iz Građanske  inicijative "Za Dugi Rat".

Neće odustati od zahtjeva, jer kažu radi se o njihovom i zdravlju njihove djece. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!