Ostani doma
Novosti / Hrvatska

premijer u bjelovaru

Plenković: 'Zagrebu dajemo beskamatni zajam od 150 milijuna kuna'; Komentirao i rastrošnog predsjednika Studentskog zbora iz HDZ-a

'Vlada jednako kao što pristupa Bjelovaru, pomagat će svim drugim gradovima. Suradnja nam je jako dobra. Sa svima', kazao je Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak sudjelovali su, u povodu Dana Grada Bjelovara, na obilježavanju Dana bjelovarskih branitelja i svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Premijer Plenković položio je vijenac za poginule hrvatske branitelje, a u Muzeju Operativne zone i Zbornog područja Bjelovar obišao postav Stvaranje Hrvatske države – ratna zona.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon toga je dao i izjavu novinarima. Na početku je premijer Plenković čestitao Bjelovarčankama i Bjelovarčanima Dan grada.

"Svi projekti koji su dobro pripremljeni i usuglašeni će u sljedećim godinama pomoći u razvoju grada Bjelovara", kazao je Plenković

Potom je naveo neke od projekata.

"Smatram da će svi projekti koji su dobro pripremljeni u sljedećim godinama pomoći razvoju grada. Posebno je važna brza cesta. Bit će konačno gotova do kraja mandata naše Vlade, time će Bjelovar konačno biti integriran sa Zagrebom. Tu cestu ćemo nastaviti i do Virovitice, to je jedan od naših prometnih prioriteta”, rekao je premijer dodavši kako je ukupan projekt vrijedan oko 400 milijuna kuna.

"Pomoći ćemo riješiti pitanje završetka opće bolnice u Bjelovaru, projekte vezane za turizam, geotermalne izvore", nabrojao je premijer i dodao da će se politika regionalng razvoja demonstrirati i danas ovdje u Bjelovaru.

O susretu ministra Ćorića i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića i o tome koliko Vlada može pomoći Zagrebu, premijer je rekao:

"Mi smo danas donijeli odluku da gradu Zagrebu damo beskamatni zajam od 150 milijuna kuna. Vlada jednako kao što pristupa Bjelovaru, pomagat će svim drugim gradovima. Suradnja nam je jako dobra. Sa svima", kazao je.

Komentirajući Damira Vanđelića i suradnju s njim rekao je da tu nema što dodati.

"Ne znam kuda idete s tim pitanjem. Imate ministra Horvata koji je zadužen za pitanja obnove. Bitno mi je da se sve obnovi i da se sama obnova ubrza. Svi se moraju baviti svojim poslovima", poručio je.

O promjenama viznog režima sa SAD-om, kaže:

"To je sjajan uspjeh. Ušli smo u taj program, spadamo među one zemlje za koje SAD kažu da smo pouzdani partneri u smislu sigurnosti. Želim zahvaliti potpredsjedniku Božinoviću i MUP-u. Dovest će to do razta trgovine između SAD-a i Hrvatske, to je za nas jako dobro. To je dobro i za naš put prema Schengenu", naglasio je.

O predsjedniku Studentskog zbora i njegovim troškovima, Plenković je rekao:

"Nikakve veze to nema s HDZ-om, to je nešto što je on radio u svojstvu čelnika Studentskog zbora. Mladež HDZ-a je reagirala, niti imamo veze s tim niti dolazi u obzir ovo vječno etiketiranje svega što ima veze s HDZ-om", rekao je Plenković.

Potom su ga novinari pitali o stanju u BiH. Rekao je kako ne zna što je bilo na jučerašnjem sastanku.

 

"Moja politika su partnerski, kvalitetni odnosi s BiH. Pokazujemo privrženost Hrvatske za što tješnje povezivanje s BiH. Naša pozicija nije od jučer", rekao je Plenković i dodao da postoje tri važna trenutka međunarodne zajednica prema BiH.

"Postoji slika iz 1995., ona se događa nakon što je RH svojim akcijama oslobodila dijelove teritorija BiH. Nakon toga slijede druge slike. Poput slika kroz presude za predmet Sejdić-Finci. Postoji i treća, kad nemate više nijednog aktera koji se sjeća tog razdoblja i tko zna tko je bio tko. Sada tu temu vode neki drugi akteri i pokušavaju naći rješenje. Mi se protivimo banalizaciji i simplifikaciji koja ide od Daytona do Bruxellesa. Na otpor nailazi ta vrsta pojednostavljenja priče u BiH. Naša je zadaća da tumačimo to međunarodnoj zajednici", rekao je i dodao da je BiH zemlja koja je najviše upućena na nas i mi na nju, od svih naših susjeda.

"Naša je pozicija prirodna i normalna, mi imamo ustavnu obvezu skrbiti o Hrvatima izvan RH. HDZ ima dodatnu obveznu. To su sve teme koje su naš dnevni red svakog dana i tko god u tom procesu može pomoći, dobro je došao", rekao je.

Na pitanje o izjavama nekih političara da je Hrvatska dobila najviše novca iz EU-a jer je najjadnija članica, premijer je rekao:

"To su ljudi koji nisu dali ništa hrvatskom putu u EU."

"Da smo imali aktere poput tih, još 150 godina ne bismo ušli u EU. Ostali bi negdje u glibu. Ovi iz Zagreba, Možemo, oni neznaju jesu li za euro. Ovo je moment kad moramo vidjeti tko je to omogućio da u trenutcima nacionalne krize imamo milijune eura na raspolaganje", kazao je.

Premijer Plenković dodaje i kako je potrebna deeskalacija stanja na Kosovu.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!