Ostani doma
Novosti / Hrvatska

posljedice neulaganja

Ministar Ćorić o pucanju vodovodnih cijevi: 'Dok se ne dogode ovakve situacije, sanacija najčešće nije top tema'

Činjenica da se toliko dugo nije ulagalo u mrežu nije dobro, sad se pojavljuju i nažalost posljedice toga, rekao je gradonačelnik Tomašević

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja održan je sastanak ministra Tomislava Ćorića i gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića te njihovih suradnika.

Vezana vijest

Tomislav Tomašević

Posjetimo, Tomašević je u utorak najavio je sastanak s ministrom Tomislavom Ćorićem i najavio kako će s njim razgovarati o razvojnim projektima povlačenja novaca iz EU fondova za vodovodnu infrastrukturu kako bi se smanjio gubitak vode i obnavljala cjevovodna mreža. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, u tri dana na Selskoj cesti dvaput je puknuo magistralni cjevovod, poplavljeni su domovi, škole, podrumi... Šteta još nije procijenjena, ali je velika. 

''Gradonačelnik i ja imali smo danas dvije teme. Jedna se tiče havarije na području Selske ulice i sanacije vodovodne mreže. Obavijestio sam gradonačelnika o planovima iz Nacionalnog plana za otpornost i oporavak koji su planirani u narednom razdoblju. Grad Zagreb bit će financiran u okviru 33 projekta koja su dostavljena prema Ministarstvu, odnosno, Hrvatskim vodama za sufinanciranje. Nažalost, Selska nije među tim projektima'', rekao je ministar Ćorić.

Gradonačelnik Tomašević se, kazao je Ćorić, obvezao sa svoje strane u kratkom vremenskom roku pristupiti izradi projektne dokumentacije za sanaciju vodovodne mreže. ''Mi ćemo od Ministarstva i Hrvatskih voda i dalje inzistirati na sufinanciranju vodovodne mreže. Taj projekt započeo je 2018. godine. Dok se ne dogode ovakve situacije, sanacija vodovodne mreže najčešće nije top tema na stolovima lokalne samouprave, međutim ovakve situacije nas podsjete da mrežu treba obnavljati i to je nažalost slučaj i u Zagrebu. Postignuta je suglasnost da ovaj proces treba biti kontinuiran, svjesni smo činjenice da gubici koji su u RH na oko 50 posto jesu nešto što ne trebamo tolerirati'', napomenuo je Ćorić.

Projektna dokumentacija postoji, ali nije spremna

Druga tema je bila i gospodarenje otpadom. Ministarstvo gospodarstva i Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti partner je svim jedinicama lokalne samouprave u kreiranju učinkovitog sustava za gospodarenje otpadom, podsjetio je Ćorić. ''U Gradu Zagrebu rekao bih da taj odnos mora biti i više nego partnerski jer je Zagreb s obzirom na količinu i kompleknost posebno zanimljiva jedinica lokalne samouprave. Vjerujemo da će naredno razdoblje donijeti s jedne strane i financijske konstrukcije, a onda i realizaciju projekata koji su od iznimnog značaja. Gradonačelnik je u svim temama na visokoj razini upućenosti. Ovakvim sastancima se veselimo jer iskoraci mogu biti zaista veliki'', rekao je Ćorić.

Gradonačelnik Tomašević kazao je da ovo nije bio prvi sastanak koji su imali što se tiče gospodarenja otpadom, ali s obzirom na puknuće cjevovoda, htjeli su vidjeti kako mogu ubrzati sanaciju. ''Govorimo o nekih 55 milijuna kuna iz Nacionalnog plana koje bismo u kratkom roku mogli povući za sanaciju vodovodne mreže. Što se tiče Selske, postoji neka projektna dokumentacija, ali nije još spremna. Na tome ćemo raditi. Tu su i projekti vezani za odvodnju. Činjenica da se toliko dugo nije ulagalo u mrežu nije dobro, sad se pojavljuju i nažalost posljedice toga. Razvoj grada ne prati razvoj mreže. Ovo više nije pitanje sigurnosti i samo zaštite okoliša što nama curi 50 posto vode iz cijevi. Ovo postaje financijsko pitanje jer će po novoj europskoj inicijativi naplaćivati i kažnjavati poduzeća'', rekao je Tomašević.

Zakon o obnovi

Bilo je govora i o izgradnji sortirnice i kompostane. ''Trebat će još tehničkih sastanaka da konačno vidimo da se maknemo s mrtve točke i da počeno na bolji način upravljati otpadom. Vjerujem da će biti dobra suradnja između Ministarstva i Grada na dobrobit građana'', rekao je Tomašević.

Gradonačelnik je potom komentirao Zakon o obnovi i hoće li ubrzati situaciju na terenu. ''Mislim da hoće. Moram priznati da nisam još vidio detaljno zakon. Ono što sam vidio vezano uz financiranje je da će biti potpuno javno. Mislim da je korak u dobrom smjeru. Imovinsko pravne odnose ne može se raspetljati u kratkom roku. Na ovaj način vjerujem da će se to ubrzati'', rekao je Tomašević.

Tomašević je upitan o obveznicama i 300 milijuna eura te gdje su ti novci otišli. Kaže, otišli su na različite transakcije između Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga. ''Za kupovinu velikih zemljišta koji su se i stavili u proračun da bi se 'kakti' prodali, a svi znamo da se radi o fiktivnoj prodaji. A nisu se uložili u ono što treba, naprimjer, vodovodnu mrežu. To nije mali novac'', rekao je Tomašević.

Incident u Gundulićevoj

Komentirao je i navode bivšeg pročelnika za financije Kojića koji je kazao da je taj novac potrošio SDP jer su oni tada bili na vlasti u Holdingu te se pitao dokad će aktualna vlast svaljivati na onu staru. ''Nemam potrebu komentirati, ne znam zašto bih i trebao. U neke njihove stare političke svađe isto ne mislim ulaziti'', rekao je Tomašević. 

Što se tiče incidenta u kojem je na dijete i ženu jutros pao dio žbuke sa zgrade na uglu Gundulićeve i Ilice za koju se ispostavilo da je gradska imovina, Tomašević je rekao da nije dovoljno upoznat sa slučajem. ''Ako postoji odgovornost grada, naravno da ćemo priznati i vidjeti kako da se to više nikad ne dogodi. Radile su se i prije intervencije. Nakon drugog potresa u Petrinji bila je inicijativa građana da se osigura siguran prolazak. U dobrom dijelu je to i napravljeno, vatrogasci su skidali opasne elemente. U ovom slučaju treba konkretno utvrditi okolnosti'', kazao je Tomašević.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!