Ostani doma
Novosti / Hrvatska

CIJENE KOD NAS LETE U NEBO

Hrvati bi uskoro mogli masovno krenuti preko granice po gorivo: Pogledajte kolike su cijene u našem susjedstvu

Hrvati bi uskoro mogli masovno krenuti preko granice po gorivo: Pogledajte kolike su cijene u našem susjedstvu
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Dok cijene goriva u Hrvatskoj neprekidno rastu, u susjednoj Bosni i Hercegovini cijene goriva za sada se nisu mijenjale

Cijene goriva od utorka su ponovno poletjele u visine - litra benzina skočila je za 22 lipe, dizela 28, a LPG-a sedam lipa. Dizel je prešao granicu od 11 kuna i tako postao najskuplji u povijesti.

No, dok cijene goriva u Hrvatskoj neprekidno rastu, u susjednoj Bosni i Hercegovini cijene goriva za sada se nisu mijenjale, zbog čega bi mnogi vozači mogli put Hercegovine ne bi li napunili svoje spremnike goriva, piše Slobodna Dalmacija. Stanovnici pograničnih područja godinama redovito posjećuju benzinske crpke s druge strane granice.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Eurosuper 95 u Hercegovini košta 2,22 KM (preračunato oko 8,47 kuna), dok je u Hrvatskoj 11,2 kune. Cijena je u Hercegovini niža za oko 2,55 kuna po litri benzina. Euro super plus 98 u Hercegovini je 2,37 KM (8,85 kuna) dok kod nas eurosuper 100 iznosi 11,74 kune.

Najveća razlika u cijeni ona je - dizela. U Hercegovini dizel, naime, košta 2,18 KM (8,41 kuna) dok je na hrvatskim benzinskim postajama 11,02 kune. Zbog navedene razlike u cijeni goriva sve više vozača iz Dalmacije odlučuje se otići put Hercegovine kako bi napunili svoje spremnike goriva ne bi li barem nešto uštedjeli.

Vezana vijest

Gorivo, arhiva

Gorivo je nešto skuplje neposredno uz granicu, no ode li se, primjerice do Čapljine, ušteda je još veća, a trgovci na benzinskim postajama primaju i kune, marke, eura, pa i kartice na odgodu.

A osim u Hercegovini, cijene goriva su povoljnije, barem za kupce iz Hrvatske, i u Republici Srpskoj.

Premda na benzinskim postajama s hercegovačke strane granice zasad nema gužvi, prodavači su otkrili Slobodnoj Dalmaciji da bilježe povećanje prometa, posebice nakon najnovijih poskupljenja.

Kupci govore kako se ne boje poskupljenja goriva u Hercegovini. "Pa i kada poskupi u Hercegovini, opet će nam biti isplativije točiti gorivo ovdje nego u Hrvatskoj", smatraju. "Možda neće biti ušteda 120-130 kuna, ali neka dobijemo i sedamdesetak kuna opet smo u plusu", dodali su Dalmatinci koji odlaze preko granice po gorivo.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!