Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Jaka bura

VIDEO Lučka kapetanija Šibenik po nevremenu spasila je Poljake: 'Ovo je sinoć sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu'

VIDEO Lučka kapetanija Šibenik po nevremenu spasila je Poljake: 'Ovo je sinoć sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu'
Shutterstock/Ilustracija

Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku bili 3 do 4 metra visoki, a bilo je i vjetra 6-7 bofora.

Sedmero Poljaka sinoć je po orkanskoj buri i visokim valovima spasila posada Lučke kapetanije Šibenik. Visoki valovi i jak vjetar, odnijeli su njihov katamaran više od 10 nautičkih milja na pučinu, prema sredini Jadrana.

Posada katamarana krenula je sinoć po jakoj buri iz Visa za Pirovac. U visini Rogoznice im se ugasio motor, pa je skiper odlučio dignuti jedro i ići za Opat, otok u Kornatima, piše Morski.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ovo je sinoć sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu, a radim ga već 18 godina", kazao je zapovjednik m/b Šibenik Saša Jurat.

Ni glavno jedro nije bilo u funkciji, već samo genova, a sve se događalo 7 Nm jugozapadno od otoka Žirja. Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku bili 3 do 4 metra visoki, a bilo je i vjetra 6-7 bofora.

Vezana vijest

Kiša

Neispravan motor

Dva puta je pokušao upaliti neispravan motor, ali se palio alarm, vjerojatno zbog neispravnog hlađenja motora. 

"Na plovilu je bilo 7 osoba poljske nacionalnosti i u 19.04 sati došla je obavijest o brodici u pogibelji. Pet minuta nakon poziva, isplovio je brod Šibenik prema poziciji unesrećenih. Pronađeni su u 21.00 sat i 20 minuta smo ih pokušali uhvatiti, te nam je to napokon i uspjelo, pa smo ih oko 21.30 sati uhvatili u tegalj prema marini Piškera na Kornatima, gdje smo ih uspješno i privezali", ispričao je Jurat. Kaže kako su svi dobro. 

Brod će uz pomoć charter kompanije i Lučke kapetanije biti prepraćen na kopno, jer je zadobio manje ogrebotine, ali srećom bez većih oštećenja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!