Ostani doma
Novosti / Hrvatska

kod Kornata

Akcija spašavanja na moru: Šibenska lučka kapetanija spasila sedmero Poljaka, evo detalja akcije

Osim ove akcije, spašene su dvije osobe kod otoka Vrtlac čija se jedrilica nasukala

Katamaran sa sedam poljskih državljana plutao je prema otvorenom moru, kada su poslali poziv u pomoć. Na putu od Visa do Pirovca otkazao im je jedan motor, nije radilo glavno jedro,  a skiper nije uspjevao upravljati s kormilom. Brod šibenske lučke kapetnije pronašao ih je 10 natičkih milja od Kornata. 

"Njih je pomalo nosilo, bura je bila po tramontani pa je to razvilo veći val i vidili su da ne upravljaju više brodom, da su nasred mora, da su sami, uplašeni i mi smo ih tu zatekli", ispričao je Saša Jurat, zapovjednik broda Lučka kapetanija Šibenik.

Vezana vijest

Nevreme

Poljacima je za uspomenu je ostala i fotografija s posadom

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No valovi od gotovo četiri metri otežali su privezivanje katamarana za spasilački brod.  "Oni su morali dočekati par sekundi da brod miruje da zamahnu da bacu, jer sve su radili s jednom rukom niste mogli stati na brodu od valjanja", kaže Jurat.

"Kada brod valja, uvijek se teško kretati po njemu i tako. Skiperu je bilo teško vezati konop s kojim smo ih uzeli u tegalj, čak je u jednom momentu pao I postojala je opasnost da padne u more", kaže upravitelj stroja na brodu Šibenik Mladen Radoljčić.

Katamaran je otegljen u marinu Piškera na Kornatima, a Poljacima je za uspomenu je ostala i fotografija s posadom broda Šibenik. 

Poziv za pomoć stigao je i sinoć s kruzera blizu otoka Jabuke zbog putnika koji je imao dišnih problema. Djelatnici splitske lučke kapetanije s liječnicima krenuli su spasiti život.

"Našli su pet milja vanka Ražnja tu su preuzeli bolesnika u 19 i 30, a  u 20 i 40 su došli u Splitu gdje ga je preuzela hitna i odvela u bolnicu. To je bio njemački državljanin ‘44 godište", rekao je luči kapetan Željko Kuštera.

I lučka kapetanija iz Zadra jučer je spašavala. Spašavanju se priključio i ribarski broda, a spašene su dvije osobe kod otoka Vrtlac čija se jedrilica nasukala.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!