Ostani doma
Novosti / Hrvatska

NASILJE NAD MIGRANTIMA

Božinović o premlaćivanju: 'Dobili smo informaciju o konkretnom mjestu i datumu događaja, to je nedostajalo u ranijim prijavama'

Božinović o premlaćivanju: 'Dobili smo informaciju o konkretnom mjestu i datumu događaja, to je nedostajalo u ranijim prijavama'
Josip Regović/Pixsell

Božinović je kazao da se uvijek istraži ono što se prijavi, bilo da se radi o anonimnoj prijavi ili onoj s potpisom


Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović sudjelovao je u Vatrogasnoj školi u Zagrebu na konferenciji za medije na temu analize protupožarne sezone 2021. godine.

Božinović je nakon konferencije dao izjavu za medije te komentirao suspendirane policajce sa snimke koju je u suradnji s međunarodnim medijima objavila RTL-ova Potraga, a na kojima se vidi kako ti policajci tuku migrante. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Božinović je kazao kako cijeli slučaj ispituju osobe koje su za to zakonom i ovlaštene, te da se u ovom trenutku obavljaju svi potrebni razgovori. 

Vezana vijest

Potraga

Na pitanje jesu li suspendirani policajci priznali krivnju ili se radilo o kakvoj zapovijedi, Božinović je kazao da je zapovijed da se državna granica štiti u skladu sa zakonom. Kazao je kako su izvidi u tijeku.

"Postoje institucije koje rade na tome. Kad taj posao bude završen, a podsjećamo koliko idu postupci jer je to posebna procedura, sve će se znati", kazao je. 

Božinović je kazao i da je o svemu razgovarao s premijerom Andrejom Plenkovićem te da će premijeru podnijeti izvješće čim ga dobije od Ravnateljstva policije. 

Ministru je postavljeno i pitanje osjeća li odgovornost zbog čitavog događaja. 

Vezana vijest

Milina

"Policijski službenici, pogotovo oni koji su angažirani na granici imaju jedan od najtežih poslova. Na današnji dan kad pada kiša su na granici, sprječavaju ilegalne ulaske na teren RH, na područje Europske unije. Rade to u skladu sa zakonom. U trenutku u kojem netko od njih, što vam je također poznato jer je bilo slučajeva i ranije gdje je policija sama otkrivala određena prekoračenja ovlasti ili protupropisno ponašanje je provodila radnje koje su u nadležnosti policije. Protiv osam policijskih službenika se vode od ranije disciplinski postupci, nekih 22 slučaja su dokumentirana i predana Državnom odvjetništvu. U svakom trenutku kad netko pojedinačno napravi propust, ponavljam, ne samo na granici nego bilo gdje, policijski službenici imaju 1000 intervencija svakodnevno u koje je uključena njihova interakcija s građanima, moguće je da dođe do prekoračenja ovlasti i postoje službe unutar Ravnateljstva i unutarnja kontrola koja u takvom slučaju provodi izvide ili donosi rješenje o poduzimanju određenih radnji koje uključuju snakcije", kazao je Božinović.

Na pitanje što je s anonimnim pismom koje je prije dvije godine poslano uredu Pučke pravobraniteljice i u kojem je jedan policajac tvrdio da postoji zapovijed za nasilno odvraćanje na terenu, Božinović je kazao da se uvijek istraži ono što se prijavi, bilo da se radi o anonimnoj prijavi ili onoj s potpisom.

"U svakom takvom slučaju nadležne službe reagiraju. U ovih 22 slučajeva postupaka koji su provedeni, DORH je odbacio 13 zbog toga što nije bilo dovoljno dokaza da bi se neko tako djelo dalje sankcioniralo ili podigao optužni prijedlog. U ovom slučaju je data informacija o konkretnom mjestu i datumu, to je nešto što je najčešće nedostajalo prijavama iz ranijeg razdoblja i vidjeli ste da je reakcija bila promptna i da postupci i izvidi u ovom trenutku traju", kazao je. 

Vezana vijest

Zoran Ničeno

Božinović je komentirao i covid-potvrde te objasnio koja je razlika između potvrde o preboljenju i covid-potvrde.

"Potvrda o preboljenju može se koristiti za ulazak u zdravstveni sustav i sustav socijalne skrbi jer su to slučajevi za koje su naši liječnici procijenili da jesu i suspektni, oni su ih nazivali vjerojatni covid, odredili su da ti ljudi trebaju ići u izolaciju, a zbog toga nisu išli u određenom razdoblju na posao, njih se tretira kao da su oboljeli od covida", kazao je te objasnio da se, recimo, uz potvrdu o preboljenju ne može na stadion i na kazalište.

Ministar je kazao i da Stožer ne planira pooštravanje mjera.

Božinović se osvrnuo i na slučaj konzumacije kokaina u Hrvatskoj vojsci te kazao da to ne može komentirati, ali da se intenzivno bore protiv krijumčarenja.

"Policijski službenici su izuzetno aktivni kad je u pitanju borba protiv krijumčarenja droga. Tržište kokaina je nešto što se prilično širi. Imat ćemo ovih dana sastanak. 2020. bilo je zaplijenjeno 60 kg kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina", kazao je.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!