Ostani doma
Novosti / Hrvatska

završene preporuke

Od danas možete primiti i treću dozu cjepiva. Evo kada i kome se preporučuje

Od danas možete primiti i treću dozu cjepiva. Evo kada i kome se preporučuje
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Epidemiologinja Iva Pem Novosel kazala je da je preporuka za cijepljenje imunokompromitiranih liječnicima dana još prije nekoliko dana

Treća doza cjepiva protiv koronavirusa od danas će postati službena. Hrvatski zavod za javno zdravstvo završio je preporuke vezane za treću dozu i to konkretno kao redovno cjepivo za imunokompromitirane i kao booster dozu za sve ostale građane starije od 18 godina.

Potvrdila je to za Jutarnji list epidemiologinja Iva Pem Novosel koja je kazala da je preporuka za cijepljenje imunokompromitiranih liječnicima dana još prije nekoliko dana. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Prvi su, dakle, teško bolesni, odnosno imunokompromitirane osobe za koje je dokazano da teže razvijaju antitijela, ali i da im brže opadaju'', rekla Pem Novosel.

Vezana vijest

Pfizer cjepivo

Što se booster doze tiče, ona će se primati najranije šest mjeseci nakon druge doze.

''Ona se prvenstveno odnosi na starije od 65 godina, korisnike domova, zaposlenike socijalnih ustanova kao i medicinskog osoblja. Kod njih je, s obzirom na to da su bili prioritetna skupina kod prve doze, najveći protok vremena od druge doze'', objasnila je.

Svi ostali zdravi punoljetni građani, također će moći zatražiti treću dozu, ali će odluku donijeti u suradnji s liječnikom. ''Prema preporukama, imunokompromitirane osobe koje su cijepljene AZ, moći će se kao trećom dozom cijepiti Modernom i Pfizerom, a ostali građani Pfizerom dok EMA i za tu skupinu ne odobri treću dozu Moderne'', kazala je Pem Novosel.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!