Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Cijena? Prava sitnica!

Afera 'Čehokove skulpture' sve gora: '431.000 kuna, a nisu izrađene u skupocjenom kamenu nego poliesteru'

Afera 'Čehokove skulpture' sve gora: '431.000 kuna, a nisu izrađene u skupocjenom kamenu nego poliesteru'
RTL

Bivši je gradonačelnik s kiparom sklopio ugovor koji će nova gradska vlast morati raskinuti

Kipovi redovnika koje je u Varaždinu naručio i postavio bivši gradonačelnik Ivan Čehok i dalje ne izlaze iz fokusa varaždinske javnosti i nove gradske vlasti. Nakon što je provedena živahna javna rasprava o tome predstavlja li jedan kip samog Čehoka, a sporni je redovnik bio poslan na doradu kako bi izgubio prepoznatljiv nos, sada se oko njih otkriva ozbiljnija afera.

Vezana vijest

'Skulptura' Čehoka

Vezana vijest

kip Čehok

Naime, nova je gradska uprava naručila sudsko vještačenje kipova redovnika kako bi utvrdili je li ono što je naručeno u ugovoru zaista i isporučeno. Na osnovi ugovora koji je zaključen 12. srpnja 2021. godine između Grada Varaždina i mag. art. Nikole Šanjeka, kipar se obavezao izraditi skulpture naziva 'Crkveni redovi Varaždina' u kamenu St. Margarethen, Dolomit, iz Austrije i postaviti ih na armirano-betonski postament.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

No, nalaz sudske vještakinje Mirjane Dučakijević pokazuje da navedene skulpture ipak nisu izrađene od tog kamena te da nisu postavljene na armirano-betonski postament.

"Skulpture su izvedene u poliesteru tehnikom lijevanja te zapunjene nekim drugim materijalom koji bi mogao biti kameni prah pomiješan s različitim vezivnim sredstvima", stoji u nalazu vještačenja.

Dučakijević dalje objašnjava kako lica prikazanih likova kao i detalji nogu gdje je tehnika izrazito vidljiva najbolje prikazuju da se ne radi o kamenu ugovorom određene kvalitete. Osim toga, na skulpturama koje su postavljene prošlog mjeseca vrlo je izraženo pucanje prstiju lijeve noge prve u nizu skulpture.

"To se ne bi dogodilo da je skulptura rađena iz bloka kamena. Svi ti slojevi biti će s vremenom podložni ljuštenju zbog djelovanja atmosferilija i kao takve mislim da neće imati dužu trajnost", objasnila je vještakinja.

Skulpture su naručene za 431 tisuću kuna, a do sada još nisu bile plaćene.

"Daljnje ćemo pokrenuti postupke raskida ugovora te utvrđivanja odgovornosti za predmetne skulpture", rekli su nam iz gradske uprave Varaždina.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!