Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PODIGNUTA KAZNENA PRIJAVA

Ilegalno držao dom za stare i nemoćne, oboljelo 10 ljudi: 'Nije istina da nisu poduzete mjere'

Dom je 2016. dobio rješenje za rad s 18 korisnika, godinu dana kasnije ih je imao 38, a Ministarstvo je 2018. izdalo rješenje o zabrani rada staračkog doma

U staračkom domu u Biogradu je u srpnju buknula korona, a je 36-godišnji vlasnik je nakon kriminalističkog istraživanja kazneno prijavljen zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

"Utvrđeno je da je pružao usluge smještaja i skrbi nekoliko desetaka starijih osoba te se nije pridržavao preporuka i uputa Zavoda za javno zdravstvo u cilju sprječavanja bolesti Covid-19, uslijed čega je 10 štićenika zaraženo", kazala je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Širenje korone među korisnicima je samo vrh sante slučaja doma "Dalmatino" u Biogradu koji je 2016. od Zadarske županije dobio rješenje za rad s 18-ero korisnika, a već iduće godine ih je imao 38-ero, pa mu nadležno Ministarstvo 2018. izdaje rješenje o zabrani rada.

"Nije istina da nisu poduzete mjere", kazao nam je mladi muškarac kada smo posjetili dom te dodao da u domu ima 25 korisnika.

Vezana vijest

Novi COVID-19 centar: Evo kako sada izgleda KB Dubrava

U početku se predstavio kao vlasnik doma, a kasnije je to negirao. Kazao je da on nije cijepljen, pa da zato ne ulazi u dom. Jednu je korisnicu odveo na frizuru. Jedna od gospođa koju smo kontaktirali preko ograde nam je kazala kako ona nije korisnica, nego da je ona tu slučajno došetala iz susjedstva. A nakon toga je osoblje otpratilo u kućnim papučama natrag u njezinu sobu.

Iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike su poručili da su nad spornim domom više puta vršili inspekcijski nalaz. Posljednji je obavljen u srpnju kada je utvrđeno da 36-godišnjak uslugu pruža bez licence, pa je protiv njega podnesena prekršajna i kaznena prijava. U međuvremenu je otvorio još jedan potpuno neprijavljeni dom.

"Zaprimili smo informaciju već tijekom 2018. godine da je isto u gradu Biogradu od strane istog vlasnika otvoren jedan neprijavljeni dom za starije i nemoćne", kazao je Ante Župan, glasnogovornik Zadarske županije. 

Vlasniku kojemu samo zbog odgovornosti za širenje korone prijeti do 3 godine zatvora, a naloženo mu je i da raskine ugovore o smještaju. Ali, dom očito još uvijek radi.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!