Ostani doma
Novosti / Hrvatska

DOCJEPLJIVANJE GRAĐANA

Kreće cijepljenje trećom dozom cjepiva: 'Pacijenti se sporadično javljaju za docjepljivanje'

Treća doza namijenjena je ponajprije starijima i kronično bolesnima, ali i zaposlenima u domovima za starije

Na Zagrebačkom velesajmu nekom prva, nekom druga – ali još uvijek nikome treća doza cjepiva.

"Nismo čuli za treću dozu. Ne govori nitko o tome još", govori Zagrepčanka Tanja Pravdić te dodaje ako će trebati primiti treću dozu da će je primiti cijela obitelj ako bude trebalo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To svatko ima svoje neko mišljenje. Moje mišljenje je da se ne bi ni išao cijepiti da ne moram, a da bi mogao prisustvovati porodu moram se cijepiti", kazao je Zagrepčanin Tomislav Blažić

Vezana vijest

cijepljenje, koronavirus

Imunokompromitirani treću dozu mogu primiti najmanje osam tjedana nakon druge, a svi stariji od 65 booster dozom mogu se cijepiti šest mjeseci nakon druge doze.

"Kao zdravstveni djelatnici mi smo spremni za to, međutim čekamo da ovaj nacionalni informatički sustav bude do kraja pripreman, čim dobijemo taj signal ćemo dati informaciju u javnost u medije i započet će cijepljenje trećom dozom, odnosno booster dozom", kazala je Tatjana Petričević Vidović s Odjela za školsku medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar. 

Vesna Potočki Rukavina, liječnica obiteljske medicine, kaže da je primiti treću dozu jer je cijepljena među prvima. 

Vezana vijest

Koronavirus testiranje u Zagrebu

"Meni se pacijenti sporadično javljaju, možda dvoje-troje do sada. Ne danas, nego i prethodnih dana za docjepljivanje. Kakav će odaziv biti, zaista mi ne znamo. Mi ćemo preporučivati po preporuci struke kao i do sada", kazala je Potočki Rukavina.

Preporuka za docjepljivanje je zaposlenicima i korisnicima domova za starije, zdravstvenim radnicima koji se skrbe o pacijentima, onima sa 65 godina i starijima, punoljetnima koji su u kućanstvu s imunokompromitiranima, ali i onima starijima od 18 godina koji boluju od kroničnih bolesti. 

U preporuci stoji i da će cijepljenje biti kao i do sada: na punktovima bez najavljivanja, kod liječnika obiteljske medicine, ali i na licu mjesta, primjerice, u domu za starije. 

Vezana vijest

Pfizer cjepivo

"Organizirani su punktovi, pa se svakako nadamo da će cijepljenje biti organizirano na punktovima gdje se sasvim dobro to odrađuje", tvrdi Potočki Rukavina. 

Ne odrađuje se toliko dobro cijepljenje prvom dozom. Jučer je prvi put cijepljeno manje od 3500 ljudi, a zaraženo je više od 2000 ljudi. 

"Jutros sam razgovarao s premijerom pa smo se čudili današnjim izrazito visokim. Mnogi propituju razmjernost naših mjera govoreći pri tome da i cijepljeni mogu prenositi bolest, mi to znamo. Struka to zna, no to je u malom postotku slučajeva", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš

U bolnici je 70 cijelih 6 posto necijepljenih, a na respiratoru gotovo njih 85 posto nije cijepljeno.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!