Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Klub Socijaldemokrati

Posvađana i podijeljena oporba treba odabrati novog potpredsjednika Sabora: Tko će zasjesti na ovu poziciju?

Mjesto predsjednika Sabora i zauzeto je i sigurno, no ono potpredsjednika više nije

Uglavnom posvađana i potpuno razjedinjena oporba treba odabrati novog potpredsjednika Sabora, a novu kadrovsku raspodjelu čekaju i saborski odbori. Gotovo cijela oporba slaže se da novom klubu, socijaldemokratima, treba pripasti mjesto potpredsjednika Sabora jer su najbrojniji Klub, no Domovinskom pokretu sporno je što nisu politička stranka. 

Raštrkan SDP 

Mjesto predsjednika Sabora i zauzeto je i sigurno, no ono potpredsjednika - koje za sada pripada bivšem predsjedniku Domovinskog pokreta - više nije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sigurno će pripasti oporbi no ona je raštrkana, a bivši SDP-ovi zastupnici stvorili su najbrojniji Klub Socijaldemokrati koji ima više članova od samog Kluba SDP-a:

"Matematički gledano, socijaldemokrati bi trebali dobiti to mjesto, je li se vama to čini? Apsolutno, matematički gledano, međutim postoje dva pristupa tome, jedan je matematički, drugi je dogovorno, ali i u jednom i u drugom slučaju mora biti dovoljan broj ruku u zraku da se dogodi ono što se dogoditi mora, a to je preslagivanje i Klubova i odbora i mjesta potpredsjednika Sabora", rekao je saborski zastupnik Miroslav Škoro

A dok predsjednik novog Kluba kaže:

"Fokus nam je borba za hrvatske građane, a da smo se htjeli boriti za fotelje onda bi valjda ostali u SDP-u. Nisam rekao da ne želimo tu poziciju", rekao je Domagoj Hajduković.

Oni koji su u SDP-u ostali slažu se da mjesto pripada bivšim kolegama: 

"Očekujem od kolega koji se i dalje bave SDP-om da puste bijeli dim i kažu tko će biti potpredsjednik Sabora. Kako sad stvari stoje izgleda da će potpredsjednik Sabora, predsjednik kluba i predsjednik svih odbora iz te kvote biti Domagoj Hajduković", kazao je Arsen Bauk.

Po 8 zastupnika u Klubu imaju i MOST i Domovinski pokret. 

"Ne računamo na to mjesto, niti nas je to zanimalo niti je to bila uopće tema. Dakle socijaldemokrati su drugi klub po brojnosti i to mjesto pripada njima", rekao je Nikola Grmoja.

Vezana vijest

Branko Bačić

Domovinski pokret prednost daje brojnosti zastupnika političke stranke, a ne Kluba pa iako uz poruku da je nebitno tko će na Škorinu poziciju, njegov nasljednik na čelu Domovinskog pokreta ipak kaže:

"Ako pojedini zastupnik bježi van iz bilo kojih razloga iz stranke zna se da sve, sva pripadajuća prava ostaju samoj stranci", izjavio je Ivan Penava.

A ta prava uglavnom su direktne koristi i to materijalne za zastupnike i njihove stranke:

"Bavit ćemo se formalnostima, tričarijama, podjelom političke moći između oporbe, a vidimo da zapravo te političke moći onako kako bi je trebalo biti u jednom demokratskom sustavu uopće nema", rekla je Dalija Orešković.

Dodirnih točaka oporba je i prije imala malo, sada, i međusobno posvađana, čini da ih nema ni u tragovima.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!