Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Goleme rupe

U Mečenčanima traje sanacija vrtača, direktor Hrvatskih voda: 'Cilj je sve završiti u mjesec dana'

Riječ je o ukupno sedam rupa, a radovi koji koštaju 350 tisuća kuna trajat će mjesec dan

U Mečenčanima traje sanacija vrtača. Goleme rupe koje su se pojavile nakon potresa, zatrpavaju se različitim materijalima. Proteklih dana trajali su zemljani radovi. Alpinisti iz Siska pomogli su u postavljanju žičanih mreža do dna najveće vrtače koja se nalazi između kuća. Riječ je o ukupno sedam rupa, a radovi koji koštaju 350 tisuća kuna trajat će mjesec dan.

''Apsolutno mi je drago da zatrpavaju, neka sigurnost postoji, valjda će zatvorit kako treba nadamo se'', rekla je građanka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zatrpana je vrtača najbliže kući. Izvođač sanacije su Hrvatske vode. 

''Sukladno zaključku Stožera civilne zaštite i u koordinaciji s ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja izvodimo radove na sanaciji urušnih vrtača koje se nalaze u neposrednoj blizini objekata. Cilj nam je u idućih mjesec dana dovršiti sve radove'', rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Sve kako bi ljudi zimi imali bolji osjećaj sigurnosti i kako bi se problem riješio. Podvodni tokovi moraju funkcionirati, a ovo je direktna veza podzemlja s krovinom pojasnio je Đuroković.

''Mi smo prvo morali naći grlo vrtače, nakon toga na to postaviti geotekstil i mreže, krupni i sitni kamen, da bi mogli raditi drenažu vrtače u podzemne vode. Ali materijal nije smio ugroziti naše podvodne vodonosnike, nedaleko odavde nalazi se crpilište Pašino vrelo koje opskrbljuje vodom i kukuruzare i Kostajnicu, a u budućnost treba opskrbljivati i Dubicu i Dvor'', kazao je Đuroković.

''Moramo zaštititi crpilište da nam zemlja ili bilo koje zagađenje ne uđe u područje crpilišta. Vrtače moramo zatvoriti jer duž trase cijele cjevovoda ima mjesta gdje dolazi do spuštanja tla i cjevovod može puknuti, i on je star oko 50 godina. Iz tog razloga Hrvatske vode
 
s komunalnim poduzećem rade projekte kako bismo napravili i novi zamjenski cjevovod'', dodao je direktor Hrvatskih voda.

Pomogle su i kolege s Građevinskog fakulteta. Radovi napreduju. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!