Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PODSJEĆA IH NA NEPAL

Bili smo na farmi krava u Baškim Oštarijama, gdje rade Nepalci: Hrana, smještaj i plaća od 6000 kuna Hrvatima nisu bili zanimljivi

Posao nije lagan, ali uz plaću od 6 tisuća kuna imaju osiguran smještaj i tri obroka dnevno, pa većinu novca mogu slati obiteljima u Nepalu gdje je teško naći čak i slabo plaćen posao.

Rade na farmi krava u Karlobagu, makar govedinu ne jedu jer su hindusi. Oni su Nepalci, ni prvi ni zadnji koji su u Hrvatsku došli trbuhom za kruhom. Rade na seoskom gospodarstvu Općine Karlobag, koje ima 50-ak stalno zaposlenih. Općina je najprije u Baškim Oštarijama otvorila hostel i restoran, potom farmu krava, siranu, pilanu i izletište, sve kako bi spriječili odlazak ljudi iz Karlobaga i s Oštarija. Ali, našli su se u problemu s radnom snagom. Makar je plaća 6000 kuna, radnici imaju tri topla obroka i smještaj, domaći nisu bili zainteresirani.

Nadmorska visina od 919 metara na velebitskim Baškim Oštarijama podsjeća ih na rodni Nepal dok brinu o farmi krava Općine Karlobag.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Mi u Nepalu nemamo farmi krava, a ovdje muzem krave", rekao je Gunaraj Karki.

Posao nije lagan, ali uz plaću od 6 tisuća kuna imaju osiguran smještaj i tri obroka dnevno, pa većinu novca mogu slati obiteljima u Nepalu gdje je teško naći čak i slabo plaćen posao.

U Baškim Oštarijama nekako još i uspiju pronaći radnike u ugostiteljstvu, ovdje u okolici ili u bližem susjedstvu, susjednim zemljama poput BiH ili Srbije. Međutim, na farmi krava, koja ima 65 krava i najmodernije uvjete i standarde za jednu farmu, ne želi raditi nitko, pa uglavnom dolaze radnici iz zemalja koje imaju jako niske plaće poput Nepala ili Filipina.

Vezana vijest

"Ne trošim ništa. Šaljem novac u Nepal, oko 4 i pol tisuće kuna", rekao je Makar Lama.

"Ostavim nešto novca sebi. Za kupiti kavu, cigarete, a ostalo šaljem mojoj obitelji", kaže Shange Sherpa.

Komunalno poduzeće Općine Karlobag prije 8 godina otvorilo je najprije hostel i restoran, a potom i farmu krava, siranu, manju pilanu i izletište na Baškim Oštarijama

"Naša ideja je bila da kroz ovakav projekat zaposlimo prije svega domaće ljude koje žele raditi na ovakvom tipu poljoprivrednog gospodarstva kako bi zaradili, ali kako bi i uprihodili sredstva da im se cijele godine može isplaćivati plaća", objasnio je Boris Smojver, načelnik Općine Karlobag.

I taj projekt općinske farme krenuo je s 36 tisuća kuna, prošlu godinu su imali oko 6 milijuna kuna prometa, a ove godine će bilanca biti i bolja jer su imali izvanrednu ljetnu sezonu, a zimska sa snijegom ih tek čeka.

"Ljeti radimo više, zimi imamo slobodno, tako da dobro je za raditi", kaže Ankica Jurković, voditeljica ugostiteljskog sektora Komunalnog društva Vegium.

Kuharica je iz Udbine, pa i ona ima smještaj i obroke unutar općinskog gospodarstva. Dragana ovdje radi 2 i pol godine

"Imamo osiguran smještaj i hranu i još normalno i plaću i posao", rekla je Dragana Ćurčić i dodala kako je vrlo zadovoljna.

Strani radnici dolaze uglavnom u sezoni, a Rumunjka i Ukrajinka, radnice u sirani, odavno se smatraju domaćima jer su udane u Karlobag.

Vezana vijest

Kikelomo Olufeyimi

"Kao stranac u Republici Hrvatskoj mogu vam reći da sam ja jako zadovoljna. Tako da ne bi mijenjala svoj posao za ništa", rekla je Luminica Daciana Bačić.

"Za isti posao kod nas bila bi plaća polovicu manja. Na primjer, ako imaš 5 tisuća kuna, u Ukrajini bi imao do 2 tisuće kuna", kaže Halina Lenek Vrban koja se također smjestila u Karlobagu.

Općinsko poduzeće koje je hranom iz vlastitog uzgoja Baške Oštarije pozicioniralo na jednu od najposjećenijih izletničkih i gurmanskih destinacija u Lici na kraju godine ne smije imati profit.

"Prije svega pokušavamo ispoštovati sva prava – radno vrijeme i onaj iznos koji je ugovoren kao poslodavac s radnikom je taj iznos koji se isplaćuje s punim doprinosima, sa svim pravima koji im zakonski pripadaju", rekao je Boris Smojver, načelnik Općine Karlobag.

Trenutno im fali samo pizzaiolo. Njemu uz smještaj i hranu nude 9 tisuća kuna plaće. Na moru se u sezoni može dobiti više, ali ovo je posao za stalno i cijelu godinu. I kada ima i kada nema gostiju.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!