Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SERIJAL 'STRANAC U HRVATSKOJ'

Iz hladnog Sibira Anastasija je u Hrvatsku doselila prije 28 godina: 'Bila je '92., rat...' Ovo je njena priča

Ova se Ruskinja od direktorice firme bacila u poduzetništvo, a život u Hrvatskoj smatra svojom zlatnom kartom

Od kada se doselila u Hrvatsku, zaljubljena je u nju. U Zagrebu je otvorila Muzej u kojem prikazuje kako je dobrostojeća zagrebačka radnička obitelj živjela u 80-ima.

U stanu u centru Zagreba, koji je pretvorila u muzej, kao da je vrijeme stalo. Pomoću 800-tinjak eksponata, Anastasija Knežević priča o tome kako je u 80-ima živjela zagrebačka obitelj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Hrvatsku je doselila kad joj je bilo 11 godina, tada je iz Sibira stigla u selo pokraj Ludbrega.

"Tada su masovno hrvatske tvrtke dobivale poslove jer su bili cijenjeni izuzetno kao građevinarci u Jugoslaviji i eto, mama se zaljubila, i evo nas ovdje", priča Anastasija.

Objašnjava i kako na samom početku u Hrvatskoj nije bila dobro prihvaćena

Vezana vijest

Alex Wang

"Baš smo došli 92.' za vrijeme rata i naravno to je bio povrijeđen narod i u dosta strahu što se događa. Ja sam bila pravoslavne vjere tada i naravno da su ljudi reagirali da pripadamo više Srbima. Imala sam nadimak Trofazna", prisjeća se.

S odlaskom u srednju školu u Varaždin, to se promijenilo. Danas život u Hrvatskoj smatra jednim od svojih najvećih privilegija.

"Ja smatram da sam dobila neku zlatnu kartu kao dijete jer sam došla tu, naravno da sam zahvalna izuzetno i Rusiji. Hrvatska mi je fascinantna i famozna svojom ljepotom, kao da je Bog za sebe radio taj teritorij, toliko je udobna mala, sigurna. Smatram to svojom domovinom, rodila sam dvoje Hrvata i svaki dan se zahvaljujem što mogu biti tu", rekla je.

Vezana vijest

Kikelomo Olufeyimi

Osam godina bila je direktorica financija u korporativnoj tvrtki, a onda je zakoračila u poduzetništvo. Imala je ruski dućan, sada ima Muzej 80-ih.

"80-e su proglašene, planetarno su dobile naziv, golden years. Nije bilo u to zlatno doba ratova na planetu, sukoba. Ovdje je opet bila Jugoslavija, neki sistem socijalizma, pa je jako zanimljivo pokazati kako se ovdje živjelo baš tih zlatnih 80-ih", kaže.

U idejama je bodri prijateljica i suradnica Danijela Matijević. Spojio ih je, šale se, Josip Broz Tito. Jer dok jedna prikazuje život u njegovo vrijeme, druga ima turu koja vodi kroz prošlost Jugoslavije. Njihove ih različitosti obogaćuju.

"Ja bih rekla da je ona jedan spoj ruskog revolucionara i ruske balerine. Ima taj jedan poduzetnički duh, jako je čvrsta, odlučna, organizirana. Anastasija obožava Hrvatsku, ona Hrvatsku opisuje ko' neki rajski vrt", rekla je Danijela.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!