Ostani doma
Novosti / Hrvatska

nema drugog izbora?

Pripuz ostaje 'kralj otpada': Tomašević C.I.O.S.-u dao posao vrijedan 36 milijuna kuna

Zbrinjavanje biootpada nametnuo se kao jedan od većih problema nove zagrebačke vlasti.

Nova je gradska vlast posao zbrinjavanja biootpada, koji je jedan od najvrijednijih zagrebačkih poslova, težak 36 milijuna kuna, dala tvrtki poduzetnika Petra Pripuza, vlasnika C.I.O.S Grupe, piše Jutarnji list.

Prema objavljenoj dokumentaciji na Oglasniku javne nabave u ponedjeljak, može se vidjeti da je Grad birao između dvije zajednice ponuditelja. Prva, tvrtke Ce-za-r i Eko-Flor Plus, obje povezane s obitelji Pripuz, te Reoma Grupa koji su tražili 33,637.500 kuna bez PDV-a za zbrinjavanje biootpada u Zagrebu, a druga ponuda tvrtki Saubermacher Slovenije, Saubermacher EPK i Bio-Direkt u zajednici ponuditelja od 36,315.000 kuna bez PDV-a. Odabrana je ona povoljnija ponuda tvrtki u vlasništvu Pripuza, koja je, dakle, 2,8 milijuna kuna povoljnija od procijenjene vrijednosti natječaja i čak 2,6 milijuna kuna od austrijskih konkurenata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Osim toga, austrijski Saubermacher, kako piše u Odluci o odabiru, "nije dokazao sposobnost za obavljanje profesionalne djelatnosti". Inače, Saubermacher Slovenije i Saubermacher EPK podružnice su velike austrijske tvrtke Saubermacher-Dienstleistungs.

Vezana vijest

Tomislav Tomašević

Zbrinjavanje biootpada nametnuo se kao jedan od većih problema nove zagrebačke vlasti. Najprije je Pripuz odbio raditi posao sa zagrebačkim biootpadom prije ljeta iako je na to ugovorom u trajanju imao pravo. Nakon toga je posao biootpada pao na Gradsku Čistoću i Zrinjevac, koji su cijelo ljeto muku mučili jer ne mogu adekvatno zbrinjavati 22.500 tona biootpada koliko se natječajem traži. Na kraju je raspisan novi natječaj na koji se ponovo prijavila Pripuzova tvrtka i tvrtka Austrijanaca.

Vezana vijest

tomislav tomašević

Iz javno dostupnih podataka vidljivo je da su ova dva ponuditelja jedno su vrijeme imali vlasnički premrežene strukture. Naime, austrijska tvrtka Saubermacher svojevremeno je bila većinski vlasnik Eko-Flor Plusa, tvrtke koja je danas u vlasništvu C.I.O.S. grupe i u čijem nadzornom odboru sjedi Ivan Pripuz. Suvlasnik Eko-Flora s Austrijancima je tada bio Ilija Špikić, danas direktor tvrtke Saubermacher EKP, jedne od podružnica koja se javila na natječaj. Sada, ipak, ne postoji nikakva vlasnička povezanost dviju tvrtki, piše spomenuti dnevni list.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!