Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Vladin Znanstveni savjet

VIDEO Beroš: 'Svi se slažu oko treće doze'; Capak komentirao proširenje covid potvrda, evo što je rekao

Sastanak se održao gotovo tri mjeseca nakon posljednjeg održanog sastanka Znanstvenog savjeta

Znanstveni savjet održao je sastanak kojim je predsjedao predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Sastanak se održao gotovo tri mjeseca nakon posljednjeg održanog sastanka Znanstvenog savjeta. Naime, posljednji sastanak se održao 28. srpnja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon sastanka, izjavu su dali ministar zdravstva Vili Beroš i ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Beroš je kazao da je u zadnja 24 sata umrla 21 osoba. Četiri su bile cijepljene.

"Tu su razni znanstvenici. Kad je bolest tek krenula, bila je potpuno nova. Danas smo najviše razgovarali o trećoj dozi. Svi članovi su suglasni sa stavovima koje je iznio HZJZ o trećoj dozi, a to je da se ona apsolutno primjenjuje kod imunokompromitiranih, zatim kod zdravstvenih djelatnika i djelatnika u socijali", rekao je i dodao da su svi u Savjetu složni oko treće doze.

Kaže i da je Miroslav Radman govorio o različitim mutacijama virusa i njihovim utjecajima na patogenost virusa, a Igor Rudan o novim znanstvenim podacima u literaturi.

Prema Beroševim riječima i Gordan Lauc govorio je o svojim izjavama koje su pogrešno interpretirane.

"On je od prvog dana zagovornik cijepljenja i suglasan je s ostalim članovima Savjeta", kaže Beroš.

Krunoslav Capak je kazao da ne postoji plan širenja covid-potvrda.

"Ali zemlje na zapadu ih sve šire koriste kao vrstu pritiska na necijepljenje. Jer oni koji su cijepljeni imaju prednosti, to je vrsta pritiska na necijepljene. Mi nemamo nikakav plan, ali je izvjesno da ćemo o tomo razgovarati. Rekao bih da je uvođenje covid-potvrda u zdravstvo uspjelo, više nemamo nikakvih problema oko toga. Rekao bih da će uskoro početi razgovor o njihovom proširenju", poručio je Capak i potom komentirao mjere.

"Mi smatramo da je ovaj pristup s balansiranim mjerama najbolji pristup. U ovom trenutku treba reći da smo mi u prethodna tri tjedna imali stagnaciju, to se ne odnosi na ovaj tjedan. Tako da je rano govoriti o tome imamo li ozbiljan rast koji bi zahtjevao dodatne mjere. Ali kroz neko vrijeme ćemo to razmotriti i vidjeti jesu li potrebne", rekao je Capak.

Beroš je dodao:

"Od početka se trudimo balansirati taj omjer brige za zdravlje i brige za gospodarstvo. Mi od početka od prvog pacijenta pokušavamo balansirati te mjere kako bi osigurali maksimalnu zaštitu zdravlja, ali i gospodarsku aktivnost. Politika se tu ne miješa. Ni covid-potvrde nisu politička mjera", kazao je Beroš.

Ministar Beroš je poručio da će i sam primiti treću dozu.

"Stav struke je da je dobro i dobrodošlo da imamo različita cjepiva. Stav struke je da se docjepljivanje vrši mRNA cjepivom. Cijepio sam se AstraZenecom, mislim da ću sad dobiti Pfizer ili neko mRNA", rekao je Beroš.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!