Ostani doma
Novosti / Hrvatska

vujčić dignuo buru

Marić o kreditima i riziku za građane: 'Razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa doći će kraj, ali teško je reći...'

Marić o kreditima i riziku za građane: 'Razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa doći će kraj, ali teško je reći...'
Igor Soban/PIXSELL

"Već se tri godine govori o povećanju kamatnih stopa, ali se to ne događa", rekao je Marić

Ministar financija Zdravko Marić rekao je da će razdoblje povijesno niskih kamatnih stopa neminovno proći, ali da je vrlo teško pretpostaviti kad će se to dogoditi i kojim tempom.

Upitan slaže li se s premijerom Plenkovćem koji je jučer ocijenio da pri javnim istupima kao što je onaj guvernera HNB-a Borisa Vujčića o mogućem rastu kamatnih stopa ne treba stvarati paniku u javnosti, Marić je rekao da je i sam dosta puta govorio o neminovnom kraju razdoblja niskih kamatnih stopa, ali da je vrlo teško procijeniti dinamiku promjena referentnih kamatnih stopa na međunarodnim tržištima.

Vezana vijest

Krediti

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Već se tri godine govori o povećanju kamatnih stopa, ali se to ne događa", rekao je Marić na marginama konferencije "Mogućnosti europskog zelenog plana". 

Što se tiče utjecaja uvođenja eura na cijenu novca i kamate na kredite, rekao je da uvođenje eura ima izravan povoljan utjecaj na smanjenje premije rizika na pojedinu zemlju pa tako agencija Fitch navodi da uvođenje eura znači dva stupnja bolji kreditni rejting Hrvatske, a to utječe na pad premije rizika, a onda i kamatu.

Vezana vijest

Euro, kune

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!