Ostani doma
Novosti / Hrvatska

liječnici ogorčeni

Stiže novi zakon: Ako vas uhvati išijas ili pijete tablete za žgaravicu, liječnik mora javiti policiji da ste nesposobni za vožnju

Stiže novi zakon: Ako vas uhvati išijas ili pijete tablete za žgaravicu, liječnik mora javiti policiji da ste nesposobni za vožnju
Davor Puklavec/PIXSELL

"Liječnici na terenu užasnuti su prijedlogom jer ove izmjene vode deset puta goroj situaciji od postojeće", kaže predsjednica KOHOM-a

Liječnici obiteljske medicine ogorčeni su nakon što su odbijene njihove primjedbe na prijedlog izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama zaključenjem e-savjetovanja o dopunjenoj regulativi.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) se usprotivila prijedlogu MUP-a da se obiteljskim liječnicima nametne obaveza da pri posjetu svakog pacijenta, između ostalog, procijene i njegovu sposobnost upravljanja vozilom, izreknu mu privremenu zabranu upravljanja vozilom i isti tren o tome obavijeste policiju putem centralnog elektroničkog zdravstvenog sustava. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Za svako bolesno stanje poput išijasa, ili ako pacijent uzima neke tablete za smirenje, obiteljski liječnici po novome bi trebali izdati upozorenje o privremenoj nesposobnosti za vožnju i to prijaviti policiji pa čak i za lijek za sprječavanje lučenja želučane kiseline. 

Iz MUP-a su odgovorili da nije riječ ni o kakvoj posebnoj novini jer su liječnici i prije policiji dostavljali obavijesti o promjeni zdravstvenog stanja pacijenta. No, KOHOM je upravo zbog toga tražio da se izmjenama zakona ta obaveza promijeni, a zapravo su novim prijedlogom dobili još rigorozniju odredbu koja izričito obavezuje obiteljske liječnike na prijavu. 

"Taj prijedlog zakona nam totalno devastira temelje struke, neprovediv je i neće imati učinka na veću sigurnost cestovnog prometa. Ne možemo raditi svoj posao ako nema odnosa povjerljivosti između pacijenata i nas. Kolege na terenu užasnuti su prijedlogom jer ove izmjene vode deset puta goroj situaciji od postojeće, upozorila je za Novi list predsjednica KOHOM-a Dr. Nataša Ban Toskić.

Već nekoliko godina liječnici traže izmjene postojećeg zakona prema kojem svaki liječnik koji je pregledao ili liječio bolesnika mora, čim postavi sumnju da je sigurnost vožnje narušena, obavijestiti MUP o tome, nakon čega MUP poziva vozača na izvanredni pregled na medicini rada.

Vozač taj pregled mora platiti, a ako na medicini rada ustanove da mu nije ograničena sposobnost vožnje, troškove refundira MUP. Nove zakonske izmjene obiteljske liječnike obvezuju da sami u svakom posjetu pacijenta procjenjuju može li on voziti, ako ne može, na koji rok bi trebao prestati voziti, a onda to bilježe u zdravstveni karton pacijenta i javljaju policiji.

"Već vidim da će mi se svaki pregled produljiti na objašnjavanje s pacijentom – zašto mi oduzimate dozvolu, kako ću na posao, tko će mi podignuti dijete iz vrtića…? Što je tek s profesionalnim vozačima? S ovakvim modelom, gdje nema ni popisa dijagnoza, ni rokova, mi bi svakog drugog pacijenta mogli preispitivati", upozorila je Ban Toskić.

Protivnici novih odredbi su i liječnici medicine rada. Oni su, tvrde, jedini koji u kurikulumu svoje specijalizacije imaju utvrđivanje zdravstvene sposobnosti sudionika u svim vrstama prometa, piše Novi list.

 

 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!