Ostani doma
Novosti / Hrvatska

pratite na portalu

Milanović o Banožiću: 'To su kamikaze. Pojavio se nekakav junior ministar. Plenković to mora riješiti'

Milanović o Banožiću: 'To su kamikaze. Pojavio se nekakav junior ministar. Plenković to mora riješiti'
RTL.hr

Ako čuješ da vrhovni zapovjednik traži nešto onda to napraviš. Ako ne, onda ideš u rat, ali tuđim gloginjama mlatiš nešto, poručio je

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je u Pučkom otvorenom učilištu Duga Resa na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 137. brigade ZNG/HV, a nakon toga je komenitrao aktualnosti, prvenstveno sukob s ministrom obrane Marijom Banožićem zbog prijevremenog umirovljenja brigadira Elvisa Burčula.  

Na pitanje o sjednici Vijeća za obranu Milanović je rekao kako bi trebala biti održana svakako prije donošenja proračuna: "Planiranje, novac i oprema su nešto za što se novac mora osigurati. Vojnici govore meni, a ja to svakom prilikom pokušavam reći onima koji o tome odlučuju, no odgovora nema".

Kako su završile kamikaze?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sastanak neće izgledati dobro. Između dobrih odnosa stoji osvetnička težnja ministra obrane. Ne može nekakav ministar reći da će nekoga potjerati u mirovinu. Ja protumjerama neću uzvraćati, na vojnicima se ne smije iskaljivati", kazao je i nastavio:

"Između korektnih odnosa između mene, Plenkovića i Vlade stoji jedna osvetnička odluka ministra brane da se iskali na brigadiru i to se mora ukloniti. Znate kako su kamikaze završile nanijele su štetu američkim flotama, ali i dalje ništa. To su kamikaze, Plenković to mora riješiti. Od njega se očekuje da to riješi. Ovo što se sada događa to su poruke koje se odašilju unutar HDZ-a", poručio je.

Zabrinjava ga brzina obnavljanja letjelica koje ima vojska: "To su dobre letjelice, ali imamo problem u njihovu održavanju. To traje, ali treba obnavljati. Helikopteri su jedino u Rusiji mogli biti održavani. Moja moć nije velika, ali kad je vojska u pitanju, zna se tko je vrhovni zapovjednik", rekao je Milanović, dodavši da za probleme s letjelicama kriva politika i nadležno ministarstvo.

"Ako čuješ da vrhovni zapovjednik traži nešto onda to napraviš"

Na ponovna pitanja o Burčulu rekao je da će on opet voditi Bojnu, iako kao zamjenik.

"Ja sam vrhovni zapovjednik i u vojsci se zna tko je to. To svakako nije ministar obrane, nijedan, posebno ne stranački. Sve što zakon propušta reći propisuje Ustav, ne mogu biti dva vrhovna zapovjednika. Ali Vlada upravlja novcem. Pitanje tog zapovjednika, zašto nema toga, toga i toga. Za to je odgovorna Vlada i ministarstvo", poručio je. 

“Ako si ministar i ako ti je 10 puta rečeno nešto od strane zapovjednika i mene, onda reagiraš. S obzirom da to nije u stanju, kao što nije u stanju ni nabaviti pisoare za vojni neboder, onda ćemo s premijerom razgovarati jer samo on to može razriješiti. Ne može nečija osobna frustracija imati utjecaj na odnose u vojsci. Ako čuješ da vrhovni zapovjednik traži nešto onda to napraviš. Ako ne, onda ideš u rat, ali tuđim gloginjama mlatiš nešto”, poručio je. 

Na pitanje novinara o novimbrojkama umrlih od korone navodi kako ne može komentirati dok ne zna prosječnu dob preminulih, kao niti jesu li cijepili, ako se nisu cijepili, zašto nisu. 

"Žao mi je, opet moja sućut, to ne bi trebalo biti tako. Sad ćemo uskoro morati provjeravati i razinu antitijela i onda se u skladu s tim docjepljivati odnosno uzimati treću, booster dozu ili ne. Po tome će mnogi vidjeti hoće li se cijepiti trećom dozom ili ne. Svatko treba odlučiti za sebe, ovo je jedinstvena prilika za to", rekao je Milanović.

"Uvijek misli na druge, budi čovjek, kršćanin, musliman, ali u ovoj situaciji misli na sebe i samo na sebe. Vidim da novinari počinju koristiti rečenicu - misli na sebe. To je moja rečenica", dodao je Milanović.

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!