Ostani doma
Novosti / Hrvatska

stradaju svakodnevno

Snimka iz Rijeke s 12 divljih svinja koje prelaze prugu obišla je i nasmijala Hrvatsku: No nova snimka mnoge je rastužila

"Više nema prave šume. Sve im je pokupljeno, beru im se jagode, jupine, sve im se pokupilo. Moraju doć jest u grad", tvrdi Boro Stevanović iz Rijeke

Snimka iz Rijeke s 12 divljih svinja koje prelaze prugu obišla je i nasmijala Hrvatsku. No jutrošnja nova snimka mnoge je rastužila.

Stanovnici još nisu stali prepričavati zgode simpatične družine kada je počela kružiti nova, ovoga puta, potresna snimka. Na njoj se vidi devet mrtvih životinja.

Vezana vijest

Medvjed šokirao turiste

Divljač na prugama stradava gotovo svakodnevno

"Evo ovdje su prolazile. Sve grupno, koliko je bilo njih petnaestak, velike male. Bebe", opisala je Tina Bregović iz Rijeke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Vidio sam video, a žao mi je blaga, kao i svakom normalnom čovjeku", kaže stanovnik rijeke Petar Mijaljević

No, iz Hrvatskih željeznica poručuju da se ovo dogodilo prije tjedan dana. Riječani kažu - drago im je da situacija koja ih je jučer nasmijavala nije imala tužan kraj, ali žao im je stradale divljači.

"Jednako su bitni životi svih životinja. Treba se čuvati okoliš u kojem živimo", kaže Sara Lea Bažant.

"Više nema prave šume. Sve im je pokupljeno, beru im se jagode, jupine, sve im se pokupilo.  Moraju doć jest u grad", tvrdi Boro Stevanović iz Rijeke.

Iz Grada kažu - divljač na prugama stradava gotovo svakodnevno. "Tu je obveznik HŽ, s obzirom da je to na njihovoj pruzi, na zemljištu u njihovom vlasništvu. Oni plaćaju troškove. Obaviještena je veterinarska stanica da putem ovlaštenog veterinarskog tehničara, da uklone te lešine životinja", kaže Alen Razum, ravnatelj Direkcije za komunalne poslove.

Vezana vijest

Crvena Lisica


Ali zašto uopće dolaze u grad? Lovci napominju da je to stresno i za divljač i za stanovnike.

"Došlo je do prekida njihovih migracijskih puteva. Znači izgradnjom tih prometnica koje su prekinule njihove puteve. Lovci jako puno rade u tom smislu da nose velike količine hrane u lovišta, znači u šumu", objašnjava Bojan Marković, tajnik Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije.

Rješenje ne vidi. Zakon je po tom pitanju nedorečen. Kada bi ih se uspavalo i premjestilo, divlje bi se životinje zbog hrane vratile. Čovjek im je uništio prirodno stanište.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!