Ostani doma
Novosti / Hrvatska

'kao da ga sada gledam...'

Bivši zatočenik iz Gline na suđenju optužio Vučića za ratne zločine: 'Govorio je koga će ubiti a koga će zaklati'

Bivši zatočenik iz Gline na suđenju optužio Vučića za ratne zločine: 'Govorio je koga će ubiti a koga će zaklati'
Milos Tesic/PIXSELL

"Meni je Vučić rekao da sam ja kao Srbin izdao srpski narod i da će me zadnjeg zaklati", svjedočio je Danilović.

Svjedok ispitan u nastavku sudskog procesa protiv Dušana Jovića, predsjednika ratnog predsjedništva Gline, teško je optužio sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za ratne zločine, piše Telegram.

Svjedok Kosta Danilović, koji je 1991. bio zatočen u logoru KPD Glina, izjavio je kako je tamo u to vrijeme vidio i Vučića. Prisjetio se kako je u logoru bio premlaćivan, te dodao kako su logoraši željeli u Glini dočekati Vučića kada bi dolazio u Hrvatsku. U to je vrijeme Vučić bio zastupnik u parlamentu Srbije i često je posjećivao Baniju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Sjećam kada je sadašnji predsjednik Srbije Vučić, kao da ga sada gledam, došao kod nas i govorio koga će ubiti a koga će zaklati. Meni je Vučić rekao da sam ja kao Srbin izdao srpski narod i da će me zadnjeg zaklati, tako je rekao", svjedočio je Danilović.

Danilović je u svom iskazu potvrdio još da je zarobljen u rujnu 1991. u Petrinji.

"Odveli su me u vojarnu i ispitivali me, te optužili da sam rušio kuće Srba na tom području. Znam da je tamo bio i Mile Paspalj, jer me osobno tukao. Tukao me je, kako mi je rekao, zato jer sam rušio kuće Srba, iako ja o tome nisam imao pojma", kazao je Danilović.

Opisao je zatim i premlaćivanja u KPD Glina i mučenja induktorskim telefonom.

"Mile Paspalj mi je davao induktorski telefon koji mi je bio prikopčan na noge da zovem Franju Tuđmana. Ja sam morao mirovati dok je on vrtio ručicu pa me tresla struja dok ne bih pao u nesvijest. Onda bi me polijevali s vodom da dođem k svijesti", prisjetio se.

Dubravko Šimanović koji je također bio među zarobljenicima svjedočio je kako ih je 60-ak bilo smješteno u prostoriji od otprilike 60 kvadrata.

"Tu su nas maltretirali na različite načine. Ne znam zašto, ali Mile Paspalj je od mene u jednom trenutku tražio broj telefona pa je javio mojoj ženi i roditeljima da sam zarobljen u Glini. Kasnije me je nagovarao da pređem na njihovu stranu, no ne znam zašto", potvrdio je dodajući kako njega osobno nitko nije fizički maltretirao, no vidio je da zlostavljaju ostale.

"Sjećam se da je jedan od tih stražara jednog našeg čovjeka digao u zrak i bacio na stol. Teško mu je ozlijeđena glava na što sam ja poludio i počeo vikati da želim vidjeti Paspalja. On je pak pozvao liječnike da tog zarobljenika zbrinu, dok je ovom neprijateljskom vojniku koji je to učinio zabranio da bude u kontaktu s nama. Rekao mu je da nas treba čuvati za razmjenu, a ne pobiti kao druge. To je bilo dva tjedna prije razmjene", kazao je Šimanović.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!