Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Od utorka

Capak za RTL Danas otkrio kolika će se masa radnika morati testirati od ponedjeljka, koliko je preboljelih u RH...

Objasnio je kako će odgovornu osobu za provjeru imenovati poslodavac.

Zorana Čičak Kulić razgovarala je s ravnateljom HZJZ-a Krunoslavom Capakom o problemima koji se otvaraju s uvođenjem obveznih COVID potvrda u Hrvatskoj. 

Capak kaže kako će odluka o COVID potvrdama biti objavljene sutra. Ona stupa na snagu u ponedjeljak, a počinje se primjenjivati u utorak. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"To vrijedi za sve, ne samo za sustav obrazovanje, nego za sve. To je napravljeno iz dva razloga. Zato što je dan prije toga nedjelja, pa će se teško organizirati testiranje za sve  nedjeljom. Ovako pružamo mogućnost prilagodbe sustava jer prvi dan primjene će sigurno biti najteži, sigurno biti najteže. Dakle pružamo mogućnost da se u ponedjeljak svi testiraju, da u utorak imaju COVID potvrde."

Vezana vijest

KBC Osijek

Objasnio je kako će odgovornu osobu za provjeru imenovati poslodavac. Kaže da u sustavu ima 270 tisuća zaposlenika bez trgovačkih društava:

"To će biti jedan poprilično velik broj koje ova odluka obuhvaća, a koliko među njima točno ima onih koji će se trebati testirati, to je jako teško reći, ali taj broj će sigurno biti veliki, možda i 100 tisuća. Mi smo napravili sve da stvorimo infrastrukturu, da bude dovoljan broj mjesta na kojima se oni mogu testirati. Dakle dali smo mogućnost poslodavcima da to organiziraju u svojim prostorima bilo da to rade sami ili da sklope ugovor s nekim tko im to može napraviti. Imamo sada 420 testnih mjesta koja su registrirana pri HZZO-u. Današnjom odlukom i objašnjenjem koji je HZJZ objavio na svojim web stranicama, sve je to dogovoreno s Ministarstvom  zdravstva, donijete su odgovarajuće odluke, data mogućnost svim ljekarnama da testiraju. Ljekarna u Hrvatskoj ima negdje 1250. Mi računamo da će većina njih provoditi testiranje, data je mogućnost svim ordinacijama primarne zdravstvene zaštite i svim zdravstvenim ustanovama koji god imaju zdravstvene  djelatnike da testiraju. Računamo da će to biti u ovom, prvi dan već negdje 2000 testnih mjesta u Hrvatskoj, računamo da ćemo uspjet pokrit svoje potrebe." 

Kaže kako se kućni testovi ne priznaju nigdje u svijetu: "Ako bi netko na kućnom testu pronašao da je pozitivan, on treba napraviti na ovlaštenom mjestu brzi antigenski test ili PCR."

Vezana vijest

Radovan Fuchs

Kaže kako se razmišlja o uvođenju COVID potvrda u teretane, kafiće i restorane: "Tu ipak treba jedna postupnost. Broj testiranja, s obzirom na to da mi imamo, sada nešto manje od 60 posto  cijepljenih odraslih osoba u Hrvatskoj, imamo negdje oko 500 tisuća onih koji su preboljeli ovu bolest, dakle mi još uvijek imamo jedan veliki bazen ljudi koji nemaju potvrdu o preboljenju i nemaju potvrdu o cijepljenju. Dakle, mi moramo takve odluke donositi postepeno kako bi stvorili infrastrukturu i mogućnost da se sve pokrije, svi oni koji trebaju da se  pokriju testiranjima."

Kaže kako će se priznati odgovarajući drugi dokazi u koje spada i potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite o preboljenju. 

Naglasio je kako ne očekuje porast broja novozaraženih nakon Vukovara. Još jednom je apelirao na građane da ostanu u svojim sredinama. 

Kaže kako svi oni koji su se cijepili prije 6 mjeseci drugom dozom, "neka dođu na ovu booster dozu, na treću dozu."

Vezana vijest

covid potvrda

"Imunitet nakon cijepljenja već nakon 6 mjeseci značajno započinje opadati, znanstveni radovi pokazuju da cijepljenjem trećom dozom nakon 6 mjeseci, značajno podiže imunitet i puno jače štitimo od bolesti", objasnio je Capak. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!