Ostani doma
Novosti / Hrvatska

RTL pomaže djeci

Počinje nova kampanja ‘Budi mi prijatelj’: Pokažite veliko srce te mališanima iz svih dijelova Hrvatske omogućite kvalitetnije liječenje i terapiju

Počinje nova kampanja ‘Budi mi prijatelj’: Pokažite veliko srce te mališanima iz svih dijelova Hrvatske omogućite kvalitetnije liječenje i terapiju
RTL

Humanitarna udruga „RTL pomaže djeci“ već 15 godina brine o onima kojima je pomoć najpotrebnija – djeci, te se trudi napraviti sve što je moguće da njihovo djetinjstvo bude zdravije, sretnije i bezbrižnije

I ove godine Udruga provodi kampanju „Budi mi prijatelj“, koja počinje od utorka, 16. studenoga, a u sklopu koje će se tijekom studenog i prosinca prikupljati sredstva za financiranje projekata.

Jedan od ovogodišnjih projekata je i onaj u Poliklinici za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG kojoj su potrebna sredstva za školovanje terapijskog psa, labradorice Gabi, koja bi malenim korisnicima s govorno-jezičnim teškoćama i oštećenjem sluha iz cijele Hrvatske pomogla u što uspješnijoj integralnoj (re)habilitaciji. Koristi stečene terapijom uz pomoć psa su brojne – utječu na prevenciju različitih bolesti, poboljšanje zdravstvenog stanja i uspješan razvoj djece, psi djeluju kao motivatori djece pri sudjelovanju u terapiji, umanjuju stres i anksioznost, a u rehabilitaciji govora, jezika i slušanja pas pomagač ima značajnu ulogu u jačanju socijalnih i komunikacijskih vještina, vještina izražavanja te čitalačkih vještina.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

A o pozitivnom učinku terapije uz pomoć psa iz prve ruke svjedoči i Jasmina Kern, majka 8-godišnjeg dječaka Domagoja koji već drugu godinu pohađa SUVAG zbog poremećaja razumijevanja i komunikacije.

„Domagoj jako obožava Gabi i stvarno se oduševio i povezao s njom. Bilo je situacija kad je bio tužan, usamljen, razdražljiv, pogotovo na početku prvog razreda i na njega je djelovalo toliko umirujuće kad bi otišao kod psihologinje vidjeti je. Ona bi ga uvelike smirila. Jako ju je zavolio i stalno je pričao o njoj. To toliko motivirajuće djeluje na njega da imam osjećaj da je upravo zbog Gabi zavolio ići u školu. Jako puno bi nam značilo školovanje labradorice Gabi zato što uz nju, osim što motivira, djeca uče puno toga, primjerice kako biti nježniji. Nevjerojatno pozitivno djeluje na djecu koja imaju poteškoće!“

Za Opću bolnicu "Dr. Josip Benčević" iz Slavonskog Broda, točnije njihov Odjelu za pedijatriju, potrebno je nabaviti dva nova inkubatora kako bi prijevremeno rođene bebe u najosjetljivijim danima i tjednima dobile najbolju moguću medicinsku skrb. Odjel pedijatrije OB "Dr. Josip Benčević" trenutno posjeduje šest inkubatora za intenzivno liječenje novorođenčadi i nedonoščadi, od kojih su četiri amortizirana i uskoro će se prestati proizvoditi rezervni dijelovi za njih, stoga je broj trenutnih inkubatora uvelike nedostatan te je kupnja novih modernih uređaja koji će omogućiti optimalan razvoj novorođenčadi i više nego potrebna.

„Postojeći inkubatori koje imamo na Odjelu su već amortizirani i proizvođač za njih više ne može garantirati rezervne dijelove. I zato je neophodno da nabavimo nove. Jako nam je drago što smo dio kampanje 'Budi mi prijatelj'. Dva nova inkubatora za naš Odjel pedijatrije će nam izuzetno puno značiti jer praktički sva nedonoščad i sva teško bolesna novorođenčad barem u prvim danima liječenja zahtijevaju skrb u inkubatoru, a mi godišnje na Odsjeku neonatologije liječimo oko 270 bolesne novorođenčadi“, ističe Ivan Krajinović, dr. med., specijalist pedijatar – neonatolog, rukovoditelj Odjela za pedijatriju brodske bolnice.

Pomoć u ovogodišnjoj kampanji treba i Opća bolnica Zadar, čijem je Odjelu neonatologije potreban mobilni RTG uređaj koji će osigurati učinkovit i siguran rendgen neonatoloških pacijenata. Budući da na zadarskom Odjelu neonatologije trenutno ne postoji mogućnost snimanja RTG-a, prijevremeno rođena djeca moraju se voditi na Odjel radiologije koja se nalazi u drugoj zgradi. Kupnjom mobilnog RTG uređaja omogućila bi se dijagnostika u inkubatoru, što je puno sigurnije za nedonoščad dok bi se podigla razina kvalitete zdravstvene skrbi te se unaprijedili uvjeti za zbrinjavanje i liječenje.

„Naše je rodilište među šest većih rodilišta u Hrvatskoj. Imamo oko 1500 poroda godišnje, otprilike 4-6% imamo nedonoščadi ili slučajeva zastoja rasta. A uređaj za snimanje rendgena nalazi se trenutno sto metara dalje. Tako da će nam ovaj novi aparat, koji će biti odmah na mjestu gdje je potrebno napraviti rendgensku snimku djeteta, uvelike pomoći i olakšati i jako nas veseli što sudjelujemo u kampanji udruge 'RTL pomaže djeci'“, zaključuje i Linda Pavić, dr. med., voditelj Odjela neonatologije pri službi iz ginekologije i porodništva u OB Zadar.

Svoju velikodušnost i povjerenje gledatelji RTL-a i partneri Udruge dokazuju od samih početaka, a sada je vrijeme da još jednom pokažete svoje veliko srce i pomognete onima kojima je to zaista najpotrebnije jer bez vašeg nesebičnog doprinosa realizacija ovih kao i brojnih drugih projekata neće biti moguća.

Sredstva kojima će se financirati projekti prikupljaju se pozivom na humanitarni broj udruge 060 9007 (cijena poziva je 6,25 kn s PDV-om), koji je aktivan tijekom cijele godine, direktnom uplatom na donacijski žiro-račun udruge HR67 24070001500331700 ili uplatom kreditnom karticom putem internetske stranice Udruge

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!