Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ODGOVOR MAĐARSKE KOMPANIJE

MOL: 'Hrvatska nije u arbitražnom postupku uspjela dokazati da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava u INA-i'

MOL: 'Hrvatska nije u arbitražnom postupku uspjela dokazati da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava u INA-i'
Shutterstock

Iz MOL-a su komentirali međudioničarske ugovore između hrvatske države i MOL-a

S obzirom na događanja oko propitivanja zakonitosti postojećeg odnosa INA-e i MOL-a, a nakon pravomoćnosti presude Ivi Sanaderu, mađarski MOL je prokomentiora sve snažnije zahtjeve za poništavanje međudioničarskih ugovora u Hrvatskoj.

Iz MOL-a su komentirali da je međudioničarskim ugovorima između hrvatske države i MOL-a propisano da sporove u vezi s istima strane mogu rješavati samo pred arbitražnim sudom koji je osnovan i djeluje u skladu s pravilima UNCITRAL-a.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Hrvatska je u siječnju 2014. iskoristila tu priliku i tužila je MOL, ali je MOL u cijelosti dobio arbitražni postupak koji je okončan o Božiću 2016. godine. Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL korupcijom stekao upravljačka prava nad INA-om, a arbitražni sud je jasno izrekao i da su međudioničarski ugovori valjani, da je upravljanje INA-om (corporate governance) zakonito i da je MOL ispoštovao svoje zakonske i ugovorima preuzete obveze.

Vezana vijest

Ivo Sanader

Arbitražni postupak bio je sveobuhvatan i pokrio je svaki detalj. Procijenjeni su brojni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka. Uz to, arbitražnom sudu bila je dostupna i cijela dokumentacija kaznenog postupka vođenog u Hrvatskoj. Hrvatska je pokušala ishoditi poništenje ove arbitražne odluke, ali je Vrhovni sud Švicarske presudio da je jedini način rješavanja sporova oko međudioničarskih ugovora između hrvatske države i MOL-a arbitraža, a da državni sudovi nisu nadležni za te sporove.

S obzirom na navedeno i budući da se od arbitražne presude iz 2016. nisu pojavili nikakvi novi dokazi ili nove informacije u vezi s navodnom korupcijom, ugovori se mogu zakonito mijenjati samo zajedničkom voljom dviju strana. Svi drugi načini izmjene i rješavanja sporova su nezakoniti i suprotni međunarodnom pravu", ističu iz MOL-a.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!