Ostani doma
Novosti / Hrvatska

GLOBALNI PROJEKT

Movember slavi punoljetnost! Rak prostate drugi je najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj, brigu o brku preslikajte i na zdravlje!

Movember slavi punoljetnost! Rak prostate drugi je najčešći zloćudni tumor u Hrvatskoj, brigu o brku preslikajte i na zdravlje!
RTL Danas

Kampanje za muško zdravlje u koronakrizi su puno tiše, ali je zato sve veća potrebe za liječnicima, a u studenom je povećan i pritisak na brijačnice

Maštovito humani globalni projekt slavi svoju punoljetnost! Naime, 18 je godina Movembra, mjeseca u kojem su brkovi itekako poželjni. Studeni je rezerviran za muškarce i borbu protiv raka prostate, drugog najčešćeg zloćudnog tumora u Hrvatskoj. U koronakrizi kampanje za muško zdravlje su puno tiše, ali je zato sve više potrebe za liječnicima, od urologa do psihologa. 

U studenom je povećan i pritisak na brijačnice, kako je to slučaj i u jednoj zagrebačkoj. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Brijač Marko Šimunović navodi kako se do puštanja brkova dolazi do zakljubljenosti u iste pa ih neki ostave i nakon studenog, no tu bi brigu trebalo preslikati i na brigu o zdravlju.

Vezana vijest

Brkovi i liječnik


Naime, podaci pokazuju da je rak prostate najčešća maligna bolest kod muškaraca starijih od 40 godina, a u Hrvatskoj je više od 2800 novooboljelih dok u više od 800 slučajeva završi smrću. 

Toj statistici ne pomaže ni činjenica da je tijekom pandemije manje preventivnih pregleda. Stoga liječnici upozoravaju i na rak testisa koji rijetko, ali specifično pogađa mlade između 25 i 30 godina pa Igor Tomašković, predsjednik Hrvatskog urološkog društva kaže kako je važno da se i mladi muškarci odazovu pregledima osobito ako napipaju neku bezbolnu kvržicu ili promjenu na testisu.

Movember pokret osmislilo je nekoliko entuzijasta prije 18 godina, a cilj je bio usmjeriti pozornost i na mentalno zdravlje muškaraca koji, prema statistikama, puno manje traže pomoć od žena.

Vezana vijest


"Pokušava se srušiti te mitove da muškarci ne trebaju pomoć i nekako ih ohrabriti da u trenucima kad vide da im je teško da je u redu potražiti pomoć", govori Igor Mikloušić, psiholog.

Stoga, pomoć potražite na vrijeme, ne čekajte. Dobar brk je dobar podsjetnik da na to ne zaboravite. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!