Ostani doma
Novosti / Hrvatska

OVO JE SUŽIVOT

Dva vukovarska vjeroučitelja, pravoslavni i rimokatolički, zamijenili su razrede kojima predaju:'Ljubav oslobađa'

Priču o suživotu i ljubavi dijele i trenerice Sneža i Marijana, trenerice i prijateljice koje su jedna drugoj uvijek spremne pomoći

Priča o katoličkom i pravoslavnom vjeroučitelju, koji su u vukovarskoj školi zamijenili razrede i predavali vjeronauk djeci druge vjere, ispunila je srca ljudi diljem zemlje i postala simbol zajedništva, poštovanja i suživota u Vukovaru. No za vjeroučitelje Josipa Matezovića i Vukašina Cvetojevića, njihov čin je najnormalnija svakodnevica.

"Nastojimo svjedočiti ono što živimo i ono što vjerujemo", kaže danas Josip. Vukašin se nadovezuje: "Mi ni tada, ni dan-danas ne smatramo da smo napravili nešto posebno što je trebala biti nekakva senzacija. Nismo mi ni prvi, niti smo jedini, koji su tako nešto napravili. Ovo se nekako tako desilo da smo mi s Božjom promišlju završili u žiži javnosti".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Njih su dvojica i prijatelji, zajedno trče maraton, a još u lipnju pokazalo se da su i poznavatelji sporta, možda čak i proroci.

Vezana vijest

VUKOVAR LIVE

"Moji favoriti su na svakom natjecanju Talijani", kaže Vukašin, a Josip nabacuje: 
"Pa, pogodio si, čovječe, europske prvake. Kužiš ti to?".

"Dobio sam neke, ne baš pozitivne, komentare iz kladionice, tako da ću zadržati mišljenje za sebe", smije se na sve Vukašin.  

Upravo iz sporta stiže još jedna takva priča. Marijana Vrančić i Sneža Bjelić vukovarske su trenerice pilatesa i aerobika. Vječito nasmijane dvije prijateljice, uvijek spremne pomoći jedna drugoj.

(Sanjin Strukic/PIXSELL)
"Svaka ima svoju grupu, ali zbog monotonije često se znamo zameniti. Isto tako, ako je neka slučajno bolesna i ne može doći, jedna drugu pokrivamo", govori Sneža.

Marijana prepričava: "Sneža je imala koronu i ja sam onda preuzela njezinu grupu bila. Naravno da u početku bilo ono 'ufff...'. Gledaju oni mene, gledam ja njih", smije se Marijana. 

Poruke koje ovi Vukovarci šalju, potpuno su drugačije od poruka podjela, segregacija i svađa u Vukovaru. One su iskrene i pune ljubavi.

"Mi poštujemo sve. Naravno, svako od nas svoje voli, tuđe poštuje. Ali zna se kada kreću blagdani i kada se grupe počnu osipati, mi njima čestitamo i jedan i drugi Božić. Ja kažem i sretan Božić i Hristos se rodi", kaže Marijana.

Vezana vijest

Zoran Aleksijević

"Ljubav je nešto što zaista oslobađa. I Hristos je taj, koji treba da preporađa i nas i naša srca", govori Vukašin. 

I Josip se slaže: "Mi kršćani znamo da smo pozvani na vjeru, nadu i ljubav. Isto ako Isus je rekao da će nas istina osloboditi".

Marijana i Sneža jedna drugu poznaju u dušu. Oko njih ne odzvanjaju teške riječi već zarazni smijeh. 

"Njena mana je što je uvijek toliko vesela i gdje god se pojavimo, svi se okrenu kad se ona počne smijati", govori Mateja. 

(Screenshot)

"Pa nemam nikakve zamjerke za nju. Osim što jede puno više nego ja i to je nerealno, veli Sneža. 

Pa ako su to najveće mane, pred ovim je gradom svjetlija budućnost.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!