Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Vrište alarmi

U bolnicama sve gore: 'Domoljublje nije niti vrištanje niti zviždanje.' Ministarstvo objavilo koliko još ima mjesta

'Na jednog anesteziologa u smjeni dolazi 10-15 intenzivnih bolesnika', 'Na respiratoru svi su necijepljeni', 'Sve su mlađi i mlađi...'

Sve je teže stanje na COVID odjelima hrvatskih bolnica u kojima je od jučer umrlo 60 pacijenata. S obzirom na više od četiri tisuće novozaraženih, pad preminulih se ne očekuje.

Iz bolnica na sjeveru zemlje stižu alarmi na uzbunu, nedostaje medicinskog osoblja, a trenutno je popunjeno gotovo tri četvrtine covid kreveta u zemlji.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U bolnici u Zaboku COVID kreveti su gotovo puni, a slobodan je još samo jedan respirator. Medicinske sestre i liječnici pod velikim su pritiskom i trebat će im pomoć.

"Na jednog anesteziologa u smjeni dolazi 10 do 15 intenzivnih bolesnika. Nama fali i sestrinskog i liječničkog kadra i tražit ćemo pomoć. Opremu možete imat ali tu opremu i bolesnike netko treba nadgledati i znati kako i što dalje“, kaže zamjenica ravnatelja Opće bolnice Zabok, Ljiljana Družinec Hršak.

Vezana vijest

KBC SPLIT

Hladni pogon je smanjen, a spremni su i na širenje covid odjela.

"Nećemo mi ljude ostaviti da ne dobiju zdravstvenu zaštitu, ali toliko manje kreveta će dobiti svi drugi kojima treba medicinska skrb, jer nisu ostale bolesti stale, ili će zdravstvenu skrb dobiti kasnije nego što bi trebali“, rekla je Hršak.

Stanje je teško i u pulskoj Općoj bolnici, odgađaju se operacije i obrađuju samo najhitniji slučajevi.

"Organizirali su se tako da mogu opsluživati COVID bolesnike jer su vrlo zahtjevni u odnosu na prošlu godinu. Došlo je do redukcije programa, prostorno nije problem, ali kadrovski je. Reducirani su određeni programi na 7 dana, 7 po 7 pa ćemo vidjeti“, objašnjava Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

"U hrvatskim bolnicama trenutačno 3546 je covid kreveta, a na liječenju u bolnici je 2568 pacijenata, to znači popunjeno je 72% ukupnog kapaciteta. Od 467 kreveta na jedinicama intenzivnog liječenja popunjeno ih je 380, odnosno 81%", objavilo je Ministarstvo zdravstva.

Vezana vijest

bolnica

"Što se tiče bolesnika na strojnom liječenju, na respiratoru, svi su necijepljeni. Ostali bolesnici u stacionarima su i cijepljeni i necijepljeni, ali ovi cijepljeni s puno blažim oblikom bolesti. Najteži su oni s komorbiditetima i starije životne dobi. U ovom sad valu ima mlađih pacijenata i srednje životne dobi koji nisu cijepljeni", rekla je koordinatorica COVID odjela KBC-a Sestre milosrdnice, Snježana Krpeta.

Pa ima poruku i za one koji prosvjeduju:

"Svatko ima pravo ne cijepiti se, ali nitko ne razmišlja da takvi modeli ponašanja dovodi do prenatrpanosti bolnica. Domoljublje se ne pokazuje vrištanjem i zviždanjem nego odgovornošću“, poručuje.

Među hospitaliziranim pacijentima u posljednja 24 sata njih 63% nije primilo niti jednu dozu cjepiva.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!