Ostani doma
Novosti / Hrvatska

BORBA ZA ZDRAVLJE

HZJZ: Virus je opasan za sve, ali su cijepljeni ipak zaštićeniji!

HZJZ: Virus je opasan za sve, ali su cijepljeni ipak zaštićeniji!
Pixsell

Kako bi odgovorili na mnoga pitanja i odagnali pojedine sumnje, HZJZ podastro relevantne izvore vezane za studije koje su bitne za pandemiju i cjepiva koja su razvijena

Znanstvene studije pokazuju: cijepljeni ljudi manje su izloženi zarazi od necijepljenih. Ako se i zaraze, rjeđe imaju teške oblike bolesti, koncentracija virusa kod cijepljenih brže opada i manje su mogućnosti prijenosa zaraze osobama u njihovom okruženju, stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kojim su htjeli skrenuti pažnju na važnost cijepljena. 

“Zadaća znanstvenika i epidemioloških stručnjaka je na površinu izroniti sve znanstveno utvrđene činjenice i zajedno s dosadašnjim praktičnim iskustvima o virusu SARS-CoV-2 donositi valjane zaključke i ocjene o epidemiji i načinima borbe sa zarazom”, kaže ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prim. dr. Krunoslav Capak i dodaje:

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Upravo zato stavljamo na uvid javnosti rezultate znanstvenih istraživanja, studija i članaka koji se bave temom cjepiva, razlika u zaštiti između cijepljenih i necijepljenih osoba, te utjecajem cjepiva na sprječavanje širenja virusa na druge osobe u okruženju”. 

(Tomislav Miletić/Pixsel)
Delta varijanta SARS-CoV-2 trenutno je prevladavajući soj virusa koji se, za razliku od prethodne alfa varijante, pokazuje puno zaraznijim, brže se širi i lakše prenosi.

To je samo još jedan dokaz da je virusu ostavljeno puno prostora za migracije, a on svoju otpornost pokazuje stalnim mutacijama.

Pridržavanjem epidemioloških mjera poput redovitog pranja ruku, nošenja zaštitnih maski za lice i održavanje razmaka između osoba, kao i što kraćim vremenom zadržavanja u zatvorenim prostorima s više osoba, posebno u ovim jesensko-zimskim razdobljima, te cijepljenjem kao do sada dokazanom najučinkovitijom mjerom zaštite vlastitog organizma, a uskoro, vjerujemo i dolaskom djelotvornih lijekova, sve više i uspješnije smanjujemo razmak između nas i virusa u ovoj utrci koja traje skoro dvije godine.

Vezana vijest

cjepivo

Recentna zbivanja u našem okruženju, prije svega u nekim nama susjednim zemljama, te iskustva drugih zemalja u dosadašnjem tijeku borbe s virusom i njegovim posljedicama, kao i javne rasprave u našoj zemlji, potaknule su potrebu da još jednom, radi točnog informiranja, zainteresiranoj javnosti predočimo cjelovitu sliku i sve znanstveno dokazane i u praksi potvrđene činjenice, jer samo tako možemo doći do istine.
Analizirane znanstvene studije i članci, na koje upućuju poveznice, pokazuju da su cijepljene osobe znatno manje izložene zarazi nego necijepljene. Ako se i zaraze, cijepljeni rjeđe razvijaju teške oblike bolesti, te su manje šanse da prenesu zarazu drugim osobama u okruženju od necijepljenih.
Jedna nizozemska studija pokazuje da će u 63 posto slučajeva biti spriječen prijenos virusa s cijepljene oboljele osobe na nekoga od ukućana koji je cijepljen, a 40 posto ako su ukućani necijepljeni. 
Više o tome OVDJE.

(Igor Kralj/Pixsell)

I  analizirana britanska studija je pokazala da cijepljene osobe koje obole u manjoj mjeri zaražavaju svoje bliske kontakte nego necijepljene osobe. Učinkovitost u sprječavanju transmisije  vremenom nakon cijepljenja opada kod oba cjepiva.

Više o tome OVDJE.

Zanimljiva su i iskustva zdravstvenih radnika u Škotskoj cijepljenih  Pfizerovim ili AstraZeneca cjepivom. Ukućani cijepljenih zdravstvenih radnika su imali 30 posto manju šansu zaražavanja 14 dana i više nakon što je zdravstveni radnik primio prvu dozu cjepiva, a 54 posto manju šansu zaražavanja 14 i više dana nakon što je zdravstveni radnik primio drugu dozu cjepiva.

Više pročitajte OVDJE. 

U jednoj od studija objavljenih u Lancetu istaživači su utvrdili da je rizik od zaražavanja kućnih kontakata podjednak neovisno o tome je li indeksni slučaj cijepljen ili necijepljen. Maksimalna količina izlučivanja virusa je bila jednaka kod cijepljenih i necijepljenih, ali je brže opadala kod cijepljenih.

Više pročitajte OVDJE. 

Vezana vijest

Mirogoj

Do sličnog zaključka došli su i autori druge studije koji su, usporedbom periodičkih briseva i određivanja amplifikacijskih ciklusa kod hospitaliziranih pacijenata, našli da cijepljeni i necijepljeni pacijenti podjednako veliku količinu virusa izlučuju na vrhuncu zaraznosti, ali se kod cijepljenih osoba količina virusa znatno brže smanjuje nego kod necijepljenih. Više pročitajte OVDJE. 
Ove, kao i druge studije i rezultati istraživanja pročitajte OVDJE. 

te praktična iskustva u različitim sredinama, pružaju dovoljno dokaza da cijepljenje bitno utječe na smanjenje transmisije virusa u populaciji, te da, ako cijepljena osoba oboli, ima manju šansu prenijeti infekciju na svoje kontakte nego necijepljena osoba koja oboli.
Ta komparativna prednost koju cijepljene osobe imaju vremenom opada, što se nadoknađuje docjepljivanjem.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!