Ostani doma
Novosti / Hrvatska

PAR KILOMETARA OD GLINE

FOTO Oni ne traže da im se izgradi kuća, već da se sruši ona koja im visi nad glavama, a čekaju već godinu dana

FOTO Oni ne traže da im se izgradi kuća, već da se sruši ona koja im visi nad glavama, a čekaju već godinu dana
RTL

Izgubili su i pravo na otpis troškova struje pa dobili čak četiri uplatnice za prosinac. Dvoje umirovljenika sada mora izdvojiti gotovo tisuću kuna i za to

Četiri mjeseca nakon zagrebačkog potresa srušen je sjeverni toranj zagrebačke katedrale koji je ocijenjen kao opasan za okolne građevine, a gotovo godinu dana nakon petrinjskog potresa koji se dogodio u selu u blizini, opasno nagnuta nad jedini topli dom obitelji Martinović, u selu Martinovići, stoji njihova “nova kuća”.

Dragan (72) i Milena (63) ne traže od države da im izgradi kuću već bi htjeli jednu večer zaspati ne osluškujući krca li njihova nikad useljena kuća i prijeti li im urušavanjem. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

(Izvor: RTL)

Gotovo na samom vrhu brežuljka na kojem se nalazi selo Martinovići, u dvorištu kućnog broja 89, nanizani, redoslijedom odozgor prema dolje, stoje kontejner, zatim kuća označena neuporabljivom, a ispod nje jedna koja je uporabljiva, ali joj prijeti ova iznad nje. 

Vezana vijest

petrinja potres ilustracija

Petrinjski potres u prosincu prošle godine oštetio je čitavo potkrovlje kuće koja je nekada građena kao budući dom obitelji Martinović, tada mlade obitelji s dvoje djece. No djeca su odrasla, Dragan i Milena ostarjeli, a kuća ostala nikada useljena. Gradnju su završili 1986. ili 1987. godine, govore nam, a prije šest godina na istu su postavili prozore s nadom da će ju naslijediti netko od njihove djece. 

Danas pak žale jer su je uopće izgradili jer već gotovo godinu dana izbjegavaju boraviti u njenoj blizini. Zabatni zid te građevine nagnuo se naime na desnu stranu te za sobom povukao krov, ali i čitavu lijevu stranu. 

(Izvor: RTL)

Nakon potresa, Dragan i susjed povezali su taj dio skelama, ali i žicom koja izrazito napnuta u potkrovlju drži praktički čitav kat, a u svojim raljama i živote ovih umirovljenika. 

Vezana vijest

Potraga

Već godinu dana čekaju da bar netko dođe i pregleda stanje, utješi ih da će krovište izdržati iduće potrese, no za to vrijeme, nakon svakog podrhtavanja ta kuća iz sebe “ispljune” još jedan komadić bloka, pokoju ciglu, a obitelj natjera da se opet zaputi u Glinu te moli za pomoć. Njihove molbe do sada su bile ignorirane. 

(Izvor: RTL)

Pokazuju nam naime da su u ožujku prošle godine podnijeli zahtjev za konstrukcijom obnovom, a onda i zahtjev za novčanom pomoći za privremenu zaštitu potresom oštećene postojeće višestambene, stambeno-poslovne, poslovne zgrade, obiteljske kuće. Onda su prije otprilike mjesec dana opet pokucali na vrata glinskog stožera u kojem im navodno tvrde da su ih uveli u sustav te da moraju čekati pregled. 

Predlagalo se stavljanje i neke zaštitne mreže, ali opet ništa. Ni od pregleda nije bilo ništa. 

(Izvor: RTL)

Vezana vijest

Posjetili su ih doduše statičari, jednom nakon potresa, 5. siječnja. Kuću kojoj prijeti urušavanje označili su neuporabljivom, uz napomenu da su joj potrebne hitne intervencije te kako se radi o teškom oštećenju vijenca zabata. Ona kojoj prijeti označena je uporabljivom uz napomenu da su zabilježene manje pukotine te da je porušen crijep. Obitelj je to sama sanirala. 

Zanimljivo je i da su oštećena kuća, ali i kontejner, na struju spojeni preko kuće na koju će se krovište, ako do toga dođe, srušiti, no kako je ona zelena, obitelj više nema pravo na otpis troškova struje. Štoviše, među posljednjim računima dobili su četiri uplatnice za prosinac ove godine. Tri na iznos od 119,53 kune i jedan na 582,22 kune. Ovaj potonji razlika je u potrošnji, a kako će ga platiti i zašto su dobili čak četiri računa, Martinovići ne znaju. 

(Izvor: RTL)

Inače, zbog nemogućnosti otpisa troškova, ali i zbog niskih temperatura koje se bilježe u ovom kraju, morali su se vratiti na boravak i noćenje u kući nad kojom strši čitavo krovište. Milena se za RTL prisjeća nedavnog potresa koji je zabilježen oko 23 sata. 

Vezana vijest

Razrušena Petrinja pod snijegom

“Ležala sam u krevetu kada se zatreslo”, kaže pa dodaje da je ostala nepomično ležati, gotovo bez daha osluškujući “krcka” li krovište doma u kojem nikad nije prespavala. “Nakon toga više nisam zaspala”, zaključuje. 

Govori i kako je zimi gotovo nemoguće pristupiti njihovu selu, pogotovo teškoj mašineriji, jer poljski put obliju kiše pa se od blata rijetko tko može uspeti na vrh brežuljka. Pripremaju se, kaže i na to da ni hitna pomoć niti sanitet ne mogu do njih u narednim mjesecima, a osim što im prijeti kuća, oboje imaju problema sa zdravljem. Milenu u zadnje vrijeme muči koljeno, a Dragan je preživio rak dojke. Nedavno je podvrgnut i dodatnoj operaciji jer mu je na licu otkrivena izraslina koju je bilo potrebno ukloniti. O čemu se točno radi, tek će saznati, no svakodnevni stres oko toga hoće li se ujutro probuditi zatrpani, svakako ne pomaže. 

Zašto obitelj toliko moli i toliko dugo čeka na rušenje građevine koja im prijeti upitali smo i glinski stožer, no do objave teksta odgovor nismo zaprimili. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!