Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ZORAN BARUŠIĆ

Zamjenik ravnateljice Klinike 'Fran Mihaljević': 'Svi pacijenti u jedinici intenzivnog liječenja su necijepljeni'

'Situacija u Klinici je tjednima na razini cijele epidemiološke situacije, konstantno smo pri vrhu kapaciteta i popunjenosti', kazao je Barušić

RTL-ova reporterka Zorana Čičak Kulić ispred Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" razgovarala je sa zamjenikom ravnateljice Klinike Zoranom Barušićem koji je otkrio kakvo je trenutačno stanje s covid pacijentima u Zaraznoj.

"Situacija u Klinici je tjednima na razini cijele epidemiološke situacije, konstantno smo pri vrhu kapaciteta i popunjenosti. Radimo najbolje što možemo kako bi zbrinuli sve koji trebaju bolničku skrb. Kad to nije moguće u okvirima naše Klinike surađujemo sa svim drugim zagrebačkim klinikama. Raspolažemo dovoljnim brojem kadra i opreme", kazao je. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kazao je i da imaju nešto slobodnih kreveta ali da će se situacija mijenjati tijekom večer i noći. 

Vezana vijest

japan

"Glavni problem je dan danas kao i u prethodnim valovima, ako gledamo što je razlog za hospitalizaciju, to je pogoršanje respiratorne funkcije, teške upale pluća i to zahtjeva hospitalizaciju. Jedan dio tih bolesnika se regrutira i završava u jedinicama intenzivnog liječenja. Kod nas u jedinici intenzivnog liječenja su svi pacijenti necijepljeni i prosječna dob je 41 godina", kazao je.

Objasnio je i razliku simptoma kod necijepljenih i cijepljenih.

"Oni koji su cijepljeni, kod njih je klinička slika blažeg oblika i u manjoj mjeri zahtijevaju bolničko liječenje, a i samim time nekih od težih oblika intenzivnog liječenja", kazao je.

Na pitanje prijeti li zdravstvenom sustavu kolaps, Barušić je kazao kako je sad na snazi reorganizacija tog sustava. 

Vezana vijest

Županijska bolnica Čakovec

"Svaka bolnica radi u granicama mogućnosti. Siguran sam da će se taj trend morati nastaviti i trebamo paziti da i oni koji nisu covid pozitivni dobiju najbolju moguću skrb", kazao je. 

Komentirao je i današnji rekordan broj umrlih.

"Broj preminulih je veliki, ako je suditi prema brojkama svakodnevno oboljelih pitanje je što možemo očekivati u idućim danima. Bojim se da možemo reći da bi prije bili pesimistični nego optimistični", kazao je.

Barušić se osvrnuo i na prosvjed protiv mjera i COVID potvrda koji se održao u subotu.

"Prosvjeda je bilo i prosvjeda će biti. Mi zdravstveni djelatnici moramo gledati što je naš poziv i zadaća a to je skrb za svakog bolesnika i spašavanje života, sukladno tome moramo slijediti smjernice, preporuke i sva medicinska dostignuća koja su nam trenutno raspoloživo, u ovom trenutku konkretno cijepljenje što se tiče covida", kazao je.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!