Ostani doma
Novosti / Hrvatska

UGROŽENO SELO

Divlje svinje i jelenska divljač uništava uzgoje seljanima: ‘Dođu preko ograde, koja je pod naponom i sve rastrgaju’

Boje se za budućnost, jer ako se nešto ne promijeni, tu više neće moći ostati

Selo Sedalce u Gorskom kotaru smjestilo se u dolini Kupe. U njemu je ostalo još desetak stanovnika, koji se bave poljoprivredom i održavaju taj kraj na životu. No divlje svinje i jelenska divljač posljednje im vrijeme uništavaju sve što uzgoje i čime se hrane. Boje se za budućnost, jer ako se nešto ne promijeni, tu više neće moći ostati.

“Svinje dođu preko ograde, koja je pod naponom i sve rastrgaju. Sve moram krpati”, kazao je Vinko Mauhar, Seldace.

Vinko i supruga Ankica sijeno za ovce moraju pripremati još u ljeto. Plodove iz zemlje vaditi ranije nego što bi trebali, jer divljač će inače sve pojesti.

“Jako se bojimo i toga nije bilo do ovih godina. Vrt sam posijala, sve sam unutra lijepo imala. Još bi bilo do sada vani. Kelja, blitve, mrkvice. Sve su mi počupali”, kazala je Ankica Mauhar.

Vezana vijest

Divlja svinja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


“Znate ovo je jako tužno i nekako se tome nismo nadali, jer suprug i ja jako volimo raditi. U vrtu sve posijemo na proljeće, presadimo, obradimo. Uskoknu nam i djeca preko ljeta, pomognu pri košnji, tako da imamo zadovoljstvo jer volimo radit. Ali sada smo jako tužni”, kazala je Ankica.

Košute su počupale ograde, divlje svinje razrovale njive.

Vinko je član lovačkog društva. Lovci, kaže, zbog nedorečenih zakona ne mogu, ustvari, ništa napraviti, ali njemu i Ankici trebaju mreže kojima bi zaštitili njive.

Oboje su radni vijek proveli u šumariji, ali s malim mirovinama, nove mreže ne mogu kupiti. Zvali smo gradonačelnicu Delnica koja obećaje da će se grad pobrinuti da se taj problem riješi. Vinko i Ankica pomoć nisu naviknuli tražiti, ali sada su očajni.

Dvjestotinjak metara od Kupe od svog rada žive skromni i pošteni ljudi. Nadaju se da će tu i ostati.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!