Ostani doma
Novosti / Hrvatska

veliki sigurnosni pothvat

U Zagreb po prvi puta dolazi Macron: Prvo će posjetiti Milanovića, a zatim otići na potpisivanje ugovora kod Plenkovića

Iz Vlade kažu da je Macron izrazio da želi odati počast žrtvama Domovinskog rata pa će to učiniti u Zagrebu na Spomeniku domovini

U srijedu, na poziv premijera Plenkovića, u Zagreb dolazi francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Prvi je to posjet francuskog predsjednika od hrvatske neovisnosti, a središnji je događaj potpisivanje ugovora o nabavci francuskih borbenih zrakoplova.

Vezana vijest

Emmanuel Macron Andrej Plenković

Kako će izgledati Macronov boravak u Zagrebu?

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon što francuski predsjednik prespava sa srijede na četvrtak, iako je formalni domaćin ovog posjeta Vlada Republike Hrvatske i premijer Plenković, Macron će najprije na Pantovčak gdje će ga, uz državne počasti, primiti predsjednik Zoran Milanović.

Iz Vlade kažu da je Macron izrazio da želi odati počast žrtvama Domovinskog rata pa će to učiniti u Zagrebu na Spomeniku domovini. Nakon čega će onda doći u Banske dvore na centralni dio sastanka gdje će se potpisati dva ugovora.

U prisustvu premijera Plenkovića i Macrona, ministri obrane potpisat će ugovor za nabavku 12 borbenih aviona marke Rafale 990 milijuna eura, a drugi ugovor je strateški sporazum između dvije države, novo i produbljeno partnerstvo koje će obuhvatiti čitav niz aspekata, od gospodarskih i ekonomskih pa sve do administrativnih i znanstvenih. 

Jedna i druga država očekuju određene pogodnosti i prednosti. Tako Hrvatska očekuje francusku pomoć u politikama Europske unije i ulasku u Schengen. Dok će Hrvatska Francuskoj postati privilegirani partner za pitanja jugoistočne Europe.

Vezana vijest

Emmanuel Macron Andrej Plenković

Velika sigurnosna operacija 

Koliki je stupanj sigurnosti u pitanju potvrđuje činjenica da se ne otkriva trenutak kada će Manuel Macron doći u Hrvatsku. Znamo da će to biti u srijedu kasnije popodne ili navečer, ali točan trenutak ne znamo, ali ni gdje će ostati u Zagrebu. Iz Vlade kažu da je hrvatska policija spremna za njegov dolazak. 

Posjet će završiti neformalnim ručkom koji će se održati u četvrtak na kojem će biti stotinjak gospodarstvenika i kulturnjaka koje je život na ovaj ili onaj način povezivao s Francuskom.

Jedan od njih će biti trener svih trenera i kovač hrvatske bronce u Francuskoj Ćiro Blažević, olimpijac Josip Skoblar i dubrovačka šansonijerka Tereza Kesovija.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!