Ostani doma
Novosti / Hrvatska

DUBROVAČKI POUČAK

Načelnici za Direkt: 'Da se mene pita ja testiranje ne bih platio niti jednom zaposleniku'

Prije 10 dana bile su gužve za cijepljenje u Dubrovniku nakon najave uvođenja potvrda

Dok jedni traže sve više testiranja drugi se pitaju tko će to sve platiti. Otpor tzv. besplatnom testiranju sve je veći kod općina i gradova na jugu Hrvatske gdje je i velik broj necijepljenih. Čelnici Općina Župa Dubrovačka, Konavle i Dubrovačko primorje za Direkt kažu kako bi već sutra ukinuli besplatne testove, pa tko hoće uživati u slobodi necijepljenja neka uživa na svoj račun. 

Dubrovnik je krasio antivax epitet i dok još to nije bilo popularno, prije korone, davne 2018. nakon velikog broja slučajeva ospica otkrilo se da je dio roditelja skeptičan prema cjepivu. Sada, tri godine poslije, dio građana je i dalje skeptičan - ovog puta prema covid cjepivu.. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U ovaj vrtić u Općini Župa Dubrovačka ide 500 djece. Na njih pazi 87 zaposlenika. Većina ih je cijepljena, 14 nije. A u ured računovodstva u Općini na stol stižu računi za testiranje tih 14. 
 
''Djelatnici donose račun i donose zahtjev za refundaciju i nakon toga će ovaj ići isplata'', rekla je Marija Jelić, ravnateljica Dječjeg vrtića Župa dubrovačka.

''Da se mene pita ja troškove testiranja ne bih platio niti jednom zaposleniku, međutim upute Nacionalnog stožera kaže da mi to trebamo platit što ćemo mi jasno i napraviti'', izjavio je Silvio Nardelli, načelnik Općine Župa dubrovačka.

Isto mišljenje i tek koji kilometar dalje. Necijepljenih je tek 30, ali udar na općinski budžet u Konavlima će se itekako osjetiti. Sad je pitanje koju kasicu prvu isprazniti. 

Vezana vijest

japan

''Nismo planirali ta sredstva u proračun i nismo ni znali da će se to trebat, a ja mislim da bi testiranje trebao plaćati svatko onaj koji se testira'', kazao je Božo Lasić, načelnik Općine Konavle.

U Dubrovačkom primorju trošak se tvrdi načelnik Knežić neće toliko primijetiti jer je onih bez COVID potvrde manje od 10. 

''Mislim da bi to trebalo u konačnici onda ići nakon nekog vremena na njihov račun'', kazao je Nikola Knežić, načelnik Općine Dubrovačko primorje.
 
Da će mu do kraja godine za sve necijepljene zaposlenike u gradskim poduzećima, društvima i sličnima trebati 300 tisuća kuna izračunao je dubrovački gradonačelnik. 

''Ali ću se zalagati naravno da u idućoj godini ako se ova mjera nastavi ne bude na teret jedinica lokalne samouprave'', rekao je Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

''Ja zagovaram cijepljenje međutim ipak ostavljam svakome po naosob da se odluči da li će se cijepiti ili neće se cijepiti'', kazao je Nardelli. 

''Niti namjeravam niti hoću ikakvu prisilu nit ikoga prisiljavati na cijepljenje'', izjavio je Lasić. 

Vezana vijest

covid potvrda

''Nijedno nametanje nije dobro, mislim da s ljudima treba razgovarati'', rekao je Knežić.

Prije 10 dana bile su gužve za cijepljenje u Dubrovniku nakon najave uvođenja potvrda. Sada zbog velikog interesa sve se prebacilo u veći prostor Sportsku dvoranu. 

Ali danas ni ispred niti unutar dvorane nema gužve. Jer za razliku od Zagreba u Dubrovniku punkt za cijepljenje radi samo 2 do 3 puta tjedno i to 4 sata. Ali jug ne zaostaje od hrvatskog prosjeka - cijepljeno je 48 posto građana. 

''Vidimo da su se zapravo ljudi počeli dijeliti na cijepljene i necijepljene , mogli bi čak reći uznapredovali smo više nismo na partizanima i ustašama'', rekao je dubrovački gradonačelnik. 

Podjele će se zasigurno i povećati što se više bude pričalo o ukidanju besplatnog testiranja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!