Ostani doma
Novosti / Hrvatska

priča iz koprivničke bolnice

Od zakletog antivaksera do pobornika cijepljenja protiv COVIDA: 'Cijepite se, nuspojave su mnogo bezbolnije od ovog pakla'

Od zakletog antivaksera do pobornika cijepljenja protiv COVIDA: 'Cijepite se, nuspojave su mnogo bezbolnije od ovog pakla'
Shutterstock

'Prva tri dana mislio sam da neću izdržati, ali osoblje infektologije zna svoj posao i spasili su me više puta'

S COVID odjela u koprivničkoj bolnici stiže priča o bivšem antivakseru koji to više nije. Naime, Koprivničanac Romano Jakšić donedavno je, kako je sam priznao, bio zagriženi protivnik cijepljenja, a COVIDU-19 nije pridavao veliku važnost. COVIDA se nijebojao, cijepljenje mu nije bila opcija sve do odlaska u bolnicu i njegove borbe za svaki udisaj, piše Podravski.hr.

Moja priča kreće ovako…započinje Romano opis njegovoga puta od antivaksera do gorljivog zagovaratelja cjepiva i objašnjava što je promijenilo njegovo mišljenje. To je, kaže, činjenica da je obolio od težeg oblika bolesti, imao je problema s disanjem i morao je biti hitno hospitaliziran.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

“Dana 11. studenog došao sam na hitnu, nisam čekao ni pet minuta, odmah sam primljen na daljnju obradu. Prikopčali su na mene hrpu specijalne opreme, napravili rendgenski snimak, sve u roku 15 minuta. Liječnici su htjeli dobiti što više podataka o mom stanju. U međuvremenu, dobivao sam čisti kisik i inhalaciju istovremeno, za to vrijeme vadili su mi krv i mjerili sve parametre važne za nastavak daljnjeg liječenja”, za Podravski list kazao je Romano.

Vezana vijest

respirator

Uplašen i bez daha, Romano je čekao odluku liječnika, hoće li biti primljen u bolnicu ili pušten na daljnje liječenje od kuće. Nažalost, stanje je bilo vrlo ozbiljno i liječnici su odlučili da je njegova jedina šansa da ostane u bolnici na terapiji kisikom. No, tek je tada počeo pravi pakao.

“Prva tri dana mislio sam da neću izdržati, ali osoblje infektologije zna svoj posao i spasili su me više puta. Kod upale pluća pacijent se guši, tijelo ne  dobiva kisik. Zrak ulazi u pluća i tako neiskorišten izlazi van, udišete zrak, ali ne dolazi do kemijske reakcije, kisik se ne prenosi u organizam, što je zadatak pluća, koja zbog velike upale ne mogu obavljati svoju funkciju. Imao sam napadaje intenzivnog kašlja, što je zapravo bila borba za malo kisika. Ovo što sam preživio kod kuće ne možete preživjeti”, naveo je Romano.

Za ekipu s koprivničke infektologije, odnosno COVID odjela, Romano ima samo riječi hvale.

“Svi se trude oko svakog pacijenta, napominjem da je odjel pun i da šest sestara brine za 33 teška bolesnika. Većinom se radi o zaraženima koronom koji su čekali do zadnjeg trenutka prije nego su se javili liječniku. Tijekom čitave noći osoblje svakih nekoliko sati provjerava pacijentovo stanje kako bi za vrijeme vizite imali što jasniju sliku i dali mu odgovarajuću terapiju. Koliko je tim profesionalan, govori činjenica da ni u jednom trenu nisam osjetio njihovu napetost, nervozu, a dobio sam odgovor na razna pitanja. Svaka im čast!”, dodao je.

“Nemojte govoriti loše o koprivničkim liječnicima i bolnici. Hrana i količina su dobri i količinski te nutritivno prilagođeni stanju u kojem se nalazite. Većina kaže da ima premalo, pa ljudi moji, bolnica nije za prežderavanje”, istaknuo je Romano i objasnio da je tamo došlo do promjene stanja njegovog duha.

“Napominjem da sam bio zakleti „necijepiša“, ali da sam se cijepio, moj rat s koronom ne bi bio tako užasan. Tko nije probao, ne zna o čemu pričam. Uglavnom, cijepite se, nuspojave su mnogo bezbolnije od ovog pakla”, poručio je Romano Jakšić, bivši koprivnički antivakser.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!