Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Što je s ostalim pacijentima?

Sve više bolnica gasi hladni pogon, KB Dubrava na rubu snaga: 'Najmlađi pacijent na respiratoru ima 22 godine'

Jedna takva je i KB Dubrava koja od sutra prima samo onkološke i hitne pacijente, a danas otvara novi odjel za one najteže

U Hrvatskoj je gotovo 5 tisuća novih slučajeva i 62 umrlih s koronavirusom. Više od dvije i pol tisuće zaraženih liječi se u bolnicama, od kojih sve više njih gase hladni pogon.

Jedna takva je i KB Dubrava koja od sutra prima samo onkološke i hitne pacijente, a danas otvara novi odjel za one najteže. 

Vezana vijest

Vili Beroš

U Kliničkoj bolnici Dubrava radi se punom parom

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ujutro se otvara nova jedinica intenzivnog liječenja, četvrta po redu i to u dosadašnjoj sobi za buđenje.

"Treba osposobiti svaku jedinicu da može zbrinuti teškog pacijenta, krevete, respirator, perfuzore i treba opremiti svim potrebnim lijekovima i potrošnim materijalima, to je jedan ogroman posao", kaže anesteziologinja u KB Dubrava Davorka Židak

Kažu, kad otvore novu jedinicu u istom danu je gotovo popune. Najmlađi pacijent na respiratoru ima 22 godine. Većina nije cijepljena. Do sad su im pomagali iz drugih bolnica, sada su sami. Ova jedinica intenzivnog liječenja, treća po redu, nema slobodnog kreveta.

"Ne znam kako ćemo. Mi smo već na rubu snaga, nama ova cijela priča traje već gotovo dvije godine i mi smo se tijekom te dvije godine naradili jako", kaže Židak.

"Osoblje je zbilja umorno i nadamo se svi zajedno da ćemo izdržati ovaj četvrti val, dozvolite mi da i sada pozovem sve građane koji se nisu cijepili da se cijepe", kaže ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić

Vezana vijest

Ivan Malenica

Što je s pacijentima koji nisu hitni i onkološki?

Medicinske sestre počele su obavještavati dio pacijenata da neće moći na preglede ovaj tjedan. Bolnica će raditi za hitne i onkološke pacijente. Broj COVID kreveta penje se s trenutačnih 186 na 220. Hladni pogon reducira se i u Vinogradskoj. Što će biti s pacijentima koji nisu hitni i onkološki?

"Mi se iskreno nadamo da vrhunac ovoga četvrtog vala neće dugo trajati, to su iskustva od prije, tako da se nadamo da će brzo pacijenti biti pozvani. Ono što je naputak i pazi se da ne dolazi do značajnog narušavanja tih pacijenata", kaže ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić

U prošlom valu u Arenu su slani pacijenti koji su bili pred otpust kući, sada bolnice pune pacijenti s teškom kliničkom slikom. Pitanje je hoće li se Arena opet aktivirati.

"Opći stav je da se za odluku o Areni pričeka početak sljedećeg tjedana, iako su neke kolege bile za odmah da se vide hospitalizacije, premda su neki bili da je odmah stavimo u pogon. Ne možemo sve preslikati iz prošlog vala na ovaj val", kaže ministar zdravstva Vili Beroš

I dok se svaki dan bore za život pacijenata, kažu tužni su i ljuti kada vide prizore s prosvjeda u subotu.

"Nakon dvije godine nakon što je ovaj val toliko intenzivan i nakon što dnevno umire 60 i više ljudi, netko se sjeti u takvom broju stisnuti. Sad ćemo imati opet velike brojeve zaraženih", kaže anesteziologinja Židak. 

Zbog velikog broja zaraženih redovito se sastaje ekspertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva. Kako doznajemo, razgovaralo se i o prijedlogu da FFp2 maske budu obvezne za sve u zdravstvu, od liječnika do pacijenata. Sada ih nose, primjerice, na odjelima onkologije. Ministar je najavio i pilot projekt testiranja svih zdravstvenih djelatnika, i cijepljenih i necijepljenih. 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!