Ostani doma
Novosti / Hrvatska

UDRUGA ZA PRAVA PACIJENATA

'Sustav nam se raspada pred očima, a ne radi se ništa da se to zaustavi. Pacijentima onemogućen pristup zdravstvenoj zaštiti'

"Naša Udruga posljednjih dana ima enormne pritiske. Javljaju nam se pacijenti koji su u strahu jer im zdravstvena zaštita nije omogućena", tvrdi predsjednica

Nekoliko je stvari drugačije nego prošle godine. Jesenski val je stigao ranije nego prošle godine, a lani je KBC Dubrava bila isključivo COVID bolnica. Što je više kreveta zauzeto s COVID pacijentima manje ih ima za druge bolesnike.

S jedne strane otpor, s druge liječnici koji padaju s nogu, a tu su i pacijenti koji su zakinuti za zdravstvenu skrb. RTL-ova reporterka Leona Šiljeg razgovarala je s Jasnom Karačić, predsjednicom Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Naša Udruga posljednjih dana ima enormne pritiske. Javljaju nam se pacijenti koji su u strahu jer im pristup zdravstvenoj zaštiti nije omogućen", tvrdi predsjednica Karačić.

 

Vezana vijest

bolnica varaždin

Očekuje li se eksplozija drugih bolesti?

Naglašava kako svaki pacijent u Hrvatskoj ima pravo na zdravstvenu zaštitu i pristup bolnicama. "Zakon o zaštiti već po svojim načelima mora pružiti kontinuiranost liječenja, a to sada vidimo da nije slučaj. Sustav nam se raspada pred očima, a ne radi se ništa da se to zaustavi", kazala je Jasna Karačić.

Udruzi se javlja po desetak ljudi dnevno, a nedavno se ta brojka popela i na 20 te svakim danom raste, ističe Karačić. "Tek je u najavi da će se limitirati i svi ostali postupci. Zaista je kritična situacija!", izjavila je.

"Dozvolili smo da nam naraste broj drugih kroničnih nezaraznih bolesti, da nam onkološki bolesnici ispaštaju, da imamo mnogo mrtvih koji nisu COVID pacijenti samo zato što se o njima nitkoo nije brinu. Za to nitko nije odgovarao. Ponavlja se scenarij od prošle godine",dodaje.

Isto tako Karačić smatra da je prosvjed prije pet dana bilo nešto najgore što nam se moglo dogoditi i da ne razumije kako je moguće da su se i političari uključili u prosvjed. "Kakva je to odgovornost. Zašto se političari nisu pridružili tome da pacijenti ne mogu doći do svojih liječnika nego idu na te manipulacije kako bi pridobili građane", kazala je

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!