Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Tragično

Zašto bi Hrvati ponekad bili na vrhu ljestvice? Europska komisija objavila graf koji pokazuje postotak cijepljenih u EU

Zašto bi Hrvati ponekad bili na vrhu ljestvice? Europska komisija objavila graf koji pokazuje postotak cijepljenih u EU
Twitter/European Commission

"Podaci pokazuju da što je veća procijepljenosti, to je manja smrtnost", napisala je na svom Twitter profilu Europska komisija

Europska komisija objavila je graf koji se temelji na podacima ECDC-a.

Graf, naime, pokazuje odnos cijepljenih i umrlih u zemljama Europske unije, a podaci o procijepljenosti odnose se na odrasle građane, odnosno na sve one koji su stariji od 18 godina. Podaci o umrlima odnose se na 14-dnevni period u studenom.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Podaci pokazuju da što je veća procijepljenosti, to je manja smrtnost", napisala je na svom Twitter profilu Europska komisija. 

 

Kako smo mi Hrvati uvijek negdje pri dnu ljestvice, vidjeti Hrvatsku na začelju je očekivano. Nalazimo se pri kraju ljestvice s jednim od najmanjih postotaka procijepljenosti i jednim od najvećih slučajeva umrlih.

Gori od nas po procijepljenosti su samo Bugarska, Rumunjska i Slovačka. Gori od nas po umrlima su samo Latvija, Rumunjska i Bugarska.

Hrvatska je 24. od 27 zemalja, s 55 posto cijepljenih odraslih osoba i 168 umrlih na milijun stanovnika u 14-dnevnom razdoblju. Bugarska je najgora, s 29 posto cijepljenih i 325 umrlih, zatim Rumunjska, s 43 posto cijepljenih i 267 umrlih, zatim Latvija sa 66 posto cijepljenih i 266 umrlih.  

Najbolja je Irska, s 93 posto cijepljenog odraslog stanovništva, zatim slijede Portugal, s 92 posto cijepljenih i 10 umrlih, Malta s 92 posto cijepljenih i 0 umrlih i Danska s 89 posto cijepljenih i 10 umrlih.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!