Ostani doma
Novosti / Hrvatska

pomoć žrtvama

U godinu dana 900 poziva Nacionalnom pozivnom centru za žrtve nasilja: Nasilje u obitelji među najčešćima

U godinu dana 900 poziva Nacionalnom pozivnom centru za žrtve nasilja: Nasilje u obitelji među najčešćima
Shutterstock

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima ističe da u proteklih godinu dana, linija 116 006 radi bez prestanka, 24 sata dnenvno, sedam dana u tjednu

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006 zaprimio je preko 900 poziva u proteklih godinu dana, a na taj način žrtvama je pružena emocionalna podrška, ali i važne informacije, priopćila je u srijedu Udruga za podršku žrtvama i svjedocima.

Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog, iz udruge podsjećaju da se sutra obilježava i prva obljetnica 24-satnog rada Nacionalnog pozivnog centra - 116 006.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ističu da su u proteklih 12 mjeseci, pomoć i podršku Nacionalnog pozivnog centra žrtve rodno uvjetovanog nasilja zatražile preko 900 puta.

Najbrojnije su, dodaju, bile žrtve nasilja u obitelji koje su pritom iskazivale o osjećajima straha, srama i bespomoćnosti te o poražavajućim posljedicama koje je nasilje imalo po njihovu dobrobit i kvalitetu života.

Vezana vijest

Policija

Udruga za podršku žrtvama i svjedocima ističe da u proteklih godinu dana, linija 116 006 radi bez prestanka, 24 sata dnenvno, sedam dana u tjednu.

Iako postoji od 2013. godine, 24-satno radno vrijeme osigurano je u okviru projekta „Zaustavimo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji – Za nasilje nema opravdanja“ čiji je nositelj Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Podsjećaju da se pozivom na 116 006, može ostvariti emocionalna podrška, dobiti pravne i praktične informacije te kontake organizacija civilnog društva i institucija za ostvarivanje prava žrtava.

Poručuju i da je nasilje u obitelji oduvijek bilo izrazito izolirajuće iskustvo za žrtvu, dijelom zbog toga što je udaljavanje žrtve od neformalnih izvora podrške jedna od taktika nasilnika, a dijelom i zbog predrasuda i stereotipa koje ga prate, a zbog kojih velik dio žrtava odlučuje štujeti o nasilju koje doživljavaju.  

“Doći do podrške nikada nije bilo nužnije, ali niti teže nego u vrijeme pandemije COVID-19 virusa zbog čega održavanje 24-satne besplatne i anonimne linije za žrtve smatramo iznimno važnim u funkcioniranju sustava”, poručuju iz udruge i dodaju da se pozivom na 116 006, otvaraju vrata sustava za podršku žrtvama nasilja.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!