Ostani doma
Novosti / Hrvatska

Sjednica Vlade

Plenković: 'Sutra u 12 letjet će Rafali iznad Zagreba'

Plenković: 'Sutra u 12 letjet će Rafali iznad Zagreba'
RTL

Rekao je kako će Vlada usvojiti sporazum s Francuskom koji će sutra potpisati ministri dviju zemalja o kupovini borbenih aviona

U 16 sati počela je sjednica Vlade na kojoj će se usvojiti zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu i donijeti odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u razdoblju od 2022. do 2026. godine, za nabavu višenamjenskog borbenog aviona Rafale.

Vezana vijest

Plenković

Vlada zaključak i odluku donosi uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Marcona Hrvatskoj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Premijer Andrej Plenković se uvodno komentirao Aktualni sat u Saboru te se zahvalio zastupnicima na pitanjima. Osvrnuo se i na posjet poljskog premijera, ali i na dolazak francuskog predsjednika koji dolazi večeras. Rekao je kako će Vlada usvojiti sporazum s Francuskom koji će sutra potpisati ministri dviju zemalja o kupovini borbenih aviona.

"Trebalo je 30 godina da svjedočimo prvom bilateralnom posjetu francuskog predsjednika", rekao je Plenković. 

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je u Termama Topusko osiguran smještaj za one stanovnike Banovine koji nemaju adekvatan smještaj. Naglasio je kako je obnovljeno 798 obiteljskih kuća te kako je uklonjeno 435 objekata, od čega 284 obiteljskih kuća. 

Vezana vijest

hitna pomoć

'Nadam se da se svi slažemo da je pravo na prosvjed pravo koje imamo svi, ali...'

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je aktualno stanje koronavirusa u zemlji, ali i u svijetu. 

Rekao je kako je u Hrvatskoj 6.136 novih slučajeva. Naglasio je kako je u bolnici 2.551 osoba, a 332 je na respiratoru. Također je kazao kako je 250 hospitalizirano u zadnja 24 sata, 70 posto nije cijepljeno, te je istaknuo kako je pritisak na zdravstvo velik te kako se zbog toga u nekim bolnicama ukidaju hladni pogoni. 

"Trenutni postotak cijepljenih je 63,01 posto", kazao je ministar i dodao:

"Brojevi novozaraženih koje smo bilježili u zadnja dva tjedna značajno su vidljivi u opterećenom sustavu. Necijepljenjem i nepridržavanjem mjera, osim nepotrebnih smrti, oduzimamo krevete ne COVID pozitivnim bolesnicima s teškim bolestima", kazao je.

Naglasio je da je virus štetan za sve, ali je opasniji za necijepljenje: "Poručujem glasnoj manjini da se ne igraju doktora i stručnjaka."

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao kako se po svim pokazateljima vidi da se smrtnost od bolesti COVID-19 može smanjiti samo cijepljenjem.

Rekao je kako će policija biti na svim većim skupljanjima: "Bez obzira je li prosvjed prijavljen ili ne."

Naglasio je kako PU zagrebačka provodi kriminalističko istraživanje u vezi napada na novinare na prosvjedu koji se održao u Zagrebu protiv COVID potvrda. 

Rekao je kako se surađuje sa sindikatom te HND-om te istaknuo kako su utvrđena dvojica organizatora prosvjeda.

"Nadam se da se svi slažemo da je pravo na prosvjed pravo koje imamo svi, ali taj prosvjed mora biti organiziran sustavo zakonu", kazao je.

"U trenutku smo kad se svi trebamo ponašati odgovorno prema sebi, ali i prema drugima", zaključio je.

Vezana vijest

Bulj i Plenković

Plenković: 'Sutra u 12 letjet će Rafali iznad Zagreba'

Vlada je prihvatila i zaključak o prihvaćanju političke deklaracije o hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu.

"Nabavlja se 12 korištenih Rafala. Uz njega dolazi i simulator, a osiguran je i moderan oružani paket. Obuka će se provoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Prijenos vlasništva provest će se u Francuskoj, a krajem 2024. u Hrvatskoj će biti 8 aviona, a tijekom 2025. preostalih četiri aviona. Sve avione će pretletjeti piloti hrvatskog ratnog zrakoplovstva", kazao je ministar Banožić.

Nakon što su ministar financija Zdravko Marić i ministar obrane Mario Banožić obrazložili svoja izlaganja usvojena je i odluka o kupovini vojnih aviona za 6,1 milijardi kuna. Avione ćemo plaćati iz proračuna u razdobolju od 2022. do 2026. 

"Dok naši piloti ne prođu obuku, ovo je dobar trenutak da najavimo da ćemo sutra oko 12 sati vidjelti dva Rafala, upravo ovakva kakva nabavljamo iznad Zagreba", najavio je Plenković. 

 

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!