Ostani doma
Novosti / Hrvatska

ŠIRI SE ZARAZA

Ptičja gripa stigla i u dvorišta: Pronašli uginulu gusku na imanju u Starom Pračnom, prvi put ove godine domaća perad

Ptičja gripa stigla i u dvorišta: Pronašli uginulu gusku na imanju u Starom Pračnom, prvi put ove godine domaća perad
Goran Kovačić/Pixsell

Posljednjih nekoliko dana perad ugiba na tom imanju. Nakon potvrde ptičje gripe, veterinari su stavili gospodarstvo pod nadzor

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u srijedu da je u Hrvatskoj potvrđena influenca ptica, podtip H5N1, u jednog uginulog crvenokljunog labuda s područja Varaždinskog jezera u Varaždinskoj županiji te virus influence ptica na jednom gospodarstvu u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Kako se navodi u priopćenju, u utorak je potvrđena influenca ptica, podtip H5N1

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kod uginulog crvenokljunog labuda s područja Varaždinskog jezera influenca ptica potvrđena je u utorak, no još se čeka rezultat laboratorijskog pretraživanja u donosu na patogenost virusa.

Vezana vijest

labudovi

U srijedu je, pak, virus influence ptica, podtip H5N1, potvrđen na jednom gospodarstvu smještenom u naselju Staro Pračno u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na tom gospodarstvu, naime, uočeno je uginuće domaće peradi u posljednjih nekoliko dana te je u lešine domaće guske u Hrvatskom veterinarskom institutu potvrđena bolest.

Daljnja laboratorijska pretraživanja su u tijeku kako bi se utvrdilo radi li se o visokopatogenoj influenci ptica.

(Goran Kovačić/Pixsell)

Zaraženo gospodarstvo stavljeno je pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i u koordinaciji s Upravom za veterinarstvom i sigurnosti hrane Ministarstva poljoprivrede određene su i provode se mjere iskorjenjivanja bolesti na predmetnoj lokaciji.

Trenutno je na snazi na tom gospodarstvu zabrana premještanja životinja i proizvoda, usmrćena je sva perad na gospodarstvu te se provodi čišćenje i dezinfekcija te druge mjere, ističu iz Ministarstva.

U slučaju potvrde visokopatogene influence ptica u domaće peradi bit će određeno područje pod ograničenjem u kojima će se provoditi daljnje mjere za rano otkrivanje, sprječavanje širenja i iskorjenjivanje influence ptica koje, osim mjera određenih Naredbom o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske, između ostaloga uključuju: popis svih gospodarstava na kojima se drži perad i broja i kategorije držane peradi, obavezno zatvaranje peradi i ptica u zatvorene prostore/nastambe, kliničke preglede i uzorkovanje peradi te druge mjere.

Vezana vijest

labudovi

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju držatelje peradi i ptica u zatočeništvu da se radi o izuzetno opasnoj bolesti koja izaziva vrlo velike gubitke u proizvodnji te da je rano otkrivanje jedini način sprječavanja daljnjeg širenja na druga gospodarstva.

Stoga je, poručuju, iznimno važno odmah prijaviti svaki znak bolesti, smanjeno uzimanje hrane i/ili vode i uginuća ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji kako bi se odmah uzeli uzorci za pretraživanje na influencu ptica.

Osim mjera propisanih naredbom, dok traje opasnost od pojave influence ptica potrebno je provoditi dnevno praćenje zdravstvenog stanja peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu te osiguravanje i održavanje higijenskih uvjeta i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi, pernate divljači i ptica u zatočeništvu - i to korištenje zaštitne obuće i odjeće, dezinfekcija ruku i obuće pri ulasku u objekt, čišćenje, pranje i dezinfekcija obuće pri izlazu iz objekta, zabrana izlaska iz objekta u istoj zaštitnoj odjeći i obući, zabrana ulaska u objekt neovlaštenim osobama, dezinfekcija objekata i opreme u skladu s tehnološkim zahtjevima, korištenjem odobrenog dezinficijensa u propisanoj koncentraciji te držanje hrane za životinje i stelje u objektima zaštićenim od divljih ptica i glodavaca, navode iz Ministarstva.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!