Ostani doma
Novosti / Hrvatska

SAPLETENA PRIČA

Profesionalne dizajnerice okupile su bake i dale im igle u ruke. Kukica do kukice i nastane kapa, šal, rukavice

Profesionalne dizajnerice okupile su desetak pletilja-umirovljenica, ali i osobe s invaliditetom i sve one koji znaju plesti: 'Pletenje donosi puno zadovoljstva ako ste izolirani, bolesni, sami...'

Igla, vuna, kukica i voila - kapa. Ivanka i Gordana imaju crni pojas u pletenju. Više od pola života rade rukama. Umirovljene su, ali ne staju - one su profesionalne pletilje.  

"Nekad je ovo bilo moderno, pa bi stavio koju figuricu na regal na pletivo. Ah..., to su bila neka vremena...", govore nam.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

(Screenshot)

Neka vremena koja se vraćaju u modu. Džemperi, rukavice, šalovi, kape - pletivo je ponovno 'in'. Treba biti strpljiv, paziti na svaki detalj, i..

"Morate paziti da ne pogubite očice i mustru kada se radi tako da bude identična, da vam ne bude jedna strana 'sim' jedna strana 'tam'. Mora se neki red znati", govori pletilja Ivanka Perić. 

Vezana vijest

Mustra je uzorak. Cik, cak, čipka, križano, sača - one znaju svaki. 

"Ja znam i heklati, ali onda moram gledati cijelo vrijeme u ruke, a kad pletem onda mogu i televizor gledati. Za male novce sam, tko me tražio, plela bluzu, jaknicu i druge stvari. Znači imali ste biznis u Domu? Da, jako mali biznis", govori i pletilja Gordana Nikolić. 

Zatvorila je svoj biznis i zaposlila se - kod Tatjane. Ona je šefica, a njenih 20 zaposlenika su umirovljenici, osobe s invaliditetom i svi oni koji znaju plesti. 

(Screenshot)

"Bilo nam je važno doći do osoba koje su ostale bez posla ili koje su u pandemiji socioekonomski ugroženi i vratili su se pletenju jer ono donosi puno zadovoljstva ako ste izolirani, bolesni i sami. Plesti kape nije lako, treba pogoditi bod, dizajn ali i pratiti što je u trendu i moderno", kaže nam Tatjana Aćimović, osnivačica Udruge "Da-mogu".  

Plete, planinari, dizajnira - pa od tud ideja za vunene kape. Ekspertice za vunu prošle su tešku audiciju na kojoj su pokazale najbolje vezove. 

"U četvrtom razredu molila sam mamu da me nauči plesti i svojoj lutki koja je bila punjena piljevinom, isplela sam prsluk. Jest da je bilo ispuštenih ovčica, ali ja sam isplela taj prsluk, smije se Gordana. 

(Screenshot)

Ljiljana Jelenčić, socijalna radnica u Domu za starije osobe Sv. Josip kaže: 
"Pletenje je za njih izuzetno važno u ovo pandemijsko vrijeme jer smanjuje osjećaj usamljenosti, potiče im kognitivne sposobnosti kao i motoričke". 

Jedino što ovom dream teamu nedostaje su muški pletaći, a njih pridobiti - težak je posao. 

Vezana vijest

Njihov posao komentirali su i umirovljenici Tonček i Ivan koji kažu da oni ne pletu, a na pitanje jesu li zamolili da ih nauče, nasmijali su se: "Nikad mi to nismo probali, iako sam ja sa sela".

Za sve one koji iglu i vunu nisu još nisu uzeli u ruke, evo zašto bi trebali.

"Ostavite se više tih telefona, kompjutera, svega, da se opustite, da uživate, jer na silu ništa nema", savjetuje Ivanka.

Preporučujemo ti još sadržaja

Reci što misliš!